Nieuws, Cultuur, Recensie, Schilderkunst, Antwerpen, Galerie De Zwarte Panter, Nick Andrews, Kunsttentoonstelling, Jeroen Olyslaegers, Federico Fellini, Nadia Naveau, Vera Vermeersch Alelier -

Federico Fellini inspireert Nick Andrews in Galerie De Zwarte Panter

ANTWERPEN - Met zijn nieuwe tentoonstelling in Galerie De Zwarte Panter neemt Nick Andrews (Londen, 1972) de toeschouwer mee achter de schermen van het filmdecor. Het sacrale in zijn kunst lijkt voorlopig verdwenen, al blijft de verbeelde geheimzinnigheid zijn werk domineren.

woensdag 2 oktober 2013 11:10
Spread the love

De Londenaar inspireerde zich voor deze expositie grotendeels op de nalatenschap van de in 1993 overleden Italiaanse filmmaker Federico Fellini, maar dit wil niet zeggen dat de kunstenaar filmische scènes toont.

Andrews blijft juist consequent weg van de film en hoewel Fellini’s erfenis uiteraard hier en daar herkenbaar blijft, gaf hij voor deze tentoonstelling liever en dominant gehoor aan zijn persoonlijke leefwereld en eigenzinnige fantasie. Anders dan in zijn eerdere werken is echter in deze reeks het erotisch component opvallend aanwezig. Logisch en onafwendbaar toch als je voor een expositie Fellini’s filmkunst als uitgangspunt gebruikt.

Verrassende eenheden

Andrews componeert en combineert allerlei elementen met elkaar, zowel qua vorm als naar inhoud. En zo vormt de kunstenaar allerlei verrassende eenheden waarin hij kiest voor de suggestie. Vaak gaat hij in deze propositie verder door bepaalde delen in een schilderij weg te schilderen of slaagt hij erin met louter wat vage vegen een compact beeld op te roepen.

In andere werken geeft hij dan weer nauwgezet en sterk omlijnd delen van zijn figuren in die typische Nick Andrews-stijl, expliciet omkaderd weer.

Virtuositeit

Naast schilderijen in acryl of olieverf exposeert Andrews in deze herfsttentoonstelling een reeks tekeningen waarin hij zijn virtuositeit volop accentueert. Want dat is het minste wat je over het werk van Nick Andrews kan zeggen. Deze kunstenaar heeft het talent in zich om met louter wat argeloze lijnen en kleuren een compacte suggestieve wereld te creëren, wars van banaliteit en ‘creatieve’ gemakzucht.

Coloriet

Vergezeld van tekeningen, aquarellen, grafiek en keramiek wordt ook het tapijt ‘Vessel Virgins’ dat het Vera Vermeersch Atelier naar een schilderij van Nick Andrews heeft gemaakt, tentoongesteld.

Tevens wordt ook het resultaat van een intense samenwerking met soulmate Nadia Naveau getoond waarbij zij een aantal keramieken interpretaties van Andrews doeken ontwierp, die de kunstenaar dan op zijn beurt met een sterk coloriet heeft geglazuurd.

Boek

Naar aanleiding van deze tentoonstelling verscheen het boek ‘Beyond The Scene‘ waarin Nick Andrews en Jeroen Olyslaegers in beeld en woord een gesprek aangaan. Het is het derde boek dat beide kunstenaars samen maakten. ‘Wandering Eye‘ verscheen in 2009 waarna ‘Sacred Themes‘ in 2011 volgde.

Praktisch:  Nick Andrews – Beyond the Scene – Galerie De Zwarte Panter – Hoogstraat 70-72-74 – 2000 Antwerpen – Tot en met zondag 3 november 2013. De galerie is gratis toegankelijk op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13 tot 18 uur.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!