Oud-premier Silvio Berlusconi zaterdag 28 september in Rome. Na zijn veroordeling begin augustus hield de man zich opvallend kalm. Hij leek zich neergelegd te hebben bij zijn straf. Dat hij achter de schermen plannen aan het smeden was, mag eigenlijk niet verwonderen (foto: Il Giornale.it).
Nieuws, Europa, Politiek, Italië, Il Cavaliere, Silvio Berlusconi, Regeringscrisis, BTW-tarieven, Beppe Grillo, Enrico Letta, Partito Democratico (PD), Il Popolo della Libertà (PdL), Senaatscommissie, IMU, Angelino Alfano -

Il Cavaliere gaat all-in met blufpoker

Een oude vos verliest zijn haren, maar zijn streken niet. En dat geldt zeker voor de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi. Alweer dreigt de politicus Italië in chaos en crisis te storten. Maar of hij daar deze keer mee wegkomt, valt af te wachten.

dinsdag 1 oktober 2013 12:40
Spread the love

De Italiaanse premier Enrico Letta (Partito Democratico, PD) stelde vorige week voor de BTW te verhogen van 21 naar 22 procent, als één van de maatregelen om de staatskas te vullen. Maar dat was niet naar de zin van Silvio Berlusconi. Il Cavaliere liet weten geen deel uit te willen maken van een ‘belastingregering’. Hij vroeg daarom de vijf ministers van zijn partij, onder wie Angelino Alfano (minister van Binnenlandse Zaken), ontslag te nemen.

Tot zover het officiële verhaal. De werkelijkheid is typisch voor de manier van politiek bedrijven op z’n Berlusconi’s: eigenbelang eerst. Na zijn veroordeling eerder dit jaar, zou hij binnenkort zijn celstraf moeten uitzitten in huisarrest en zijn zetel in de Senaat kunnen kwijtspelen. Over dat laatste moet vrijdag een senaatscommissie beslissen.

Met zijn manoeuvre van afgelopen weekend hoopt Il Cavaliere verkiezingen af te dwingen en aldus zijn zetel te redden. Op die manier zet de man niet enkel zijn land — opnieuw — te kijk als de grap van Europa, maar zet hij ook de deur open voor een politieke en economische crisis.

Geen verrassing

Op zich zou de val van de regering-Letta niets meer zijn dan een kroniek van een aangekondigde dood. Al bij aanvang van de regering eind april, maakte Berlusconi duidelijk dat zijn partij in de Senaat de meerderheid zou leveren zolang als die zich strikt houdt aan het regeerakkoord. De manoeuvreerruimte van de regering was bijgevolg nagenoeg onbestaande.

En van Berlusconi is al vaker gebleken dan hij er niet voor terugdeinst een regering te torpederen wanneer die beslissingen dreigt te nemen die hij zijn electoraat niet kan verkopen. Extra belastingen zijn één van de taboes waar Il Cavaliere niet van wil horen. Bijvoorbeeld de IMU, een belasting op onroerend goed, was hem een doorn in het oog. Premier Letta liet het idee eind augustus uiteindelijk varen omdat Berlusconi toen reeds dreigde de regering op te blazen.

Schaamlapje

Maar wanneer je bij de IMU nog kan argumenteren dat Berlusconi enkel de beloftes wil houden die hij deed aan zijn kiezers, ligt dat bij zijn laatste manoeuvre anders. Als schaamlapje mag hij dan al de verhoging van de BTW gebruiken, er valt niet naast zijn echte motieven te kijken. Na zijn veroordeling begin augustus hield de man zich opvallend kalm. Hij leek zich neergelegd te hebben bij zijn straf. Dat hij achter de schermen echter plannen aan het smeden was, mag eigenlijk niet verwonderen.

En die plannen onthullen, dat deed hij zaterdag 28 september met een knaller. Net op tijd om nieuwe verkiezingen uit te lokken en de senaatscommissie over zijn verwijdering uit het orgaan te verijdelen. Premier Letta had het over een “onaanvaardbare, krankzinnige en onverantwoordelijke daad”. Zoals inmiddels iedereen dat gewoon is van Il Cavaliere.

Stap te ver

Maar deze keer lijkt Berlusconi toch te ver gegaan te zijn. Verschillende leden binnen zijn partij Il Popolo della Libertà (PdL) gaan niet akkoord met zijn manoeuvre en zelfs de opgestapte ministers beginnen te overwegen hun ontslag in te trekken. Il Cavaliere dreigt voor het eerst alleen komen te staan in zijn eigen partij.

Zelfs poulain Angelino Alfano, minister van Binnenlandse Zaken, liet zijn leider al weten niet te kunnen garanderen dat de PdL-parlementsleden woensdag de regering-Letta niet zullen steunen tijdens de vertrouwensstemming.

Een ander symptoom van de problemen in de PdL is een publieke strijd tussen onder anderen diezelfde Alfano en het Berlusconi-blad ‘Il Giornale‘. De krant, bij monde van directeur Alessandro Sallusti, waarschuwde Alfano voor een ‘scenario-Gianfranco Fini’.

Fini stapte jaren geleden uit een coalitie met Berlusconi en richtte een eigen partij op met bijster weinig succes. Alfano reageerde op de dreigementen dat “als Sallusti denkt ons te kunnen intimideren, hij zich serieus vergist”. Zodra ‘Il Giornale‘ in het offensief gaat om zijn mecenas te beschermen, is een breuk binnen de partij nooit ver weg.

Andere katjes

De kans dat de campagne van ‘Il Giornale‘ slechts een wanhoopspoging is om Berlusconi’s gezicht te redden, is zeer groot. De demarche van Il Cavaliere komt immers erg ongelegen. Italië sukkelt nog altijd met een schuldgraad van meer dan 130 procent van het BBP.

Bovendien gaat het ook met de werkloosheid bitter slecht. Cijfers die Istat, het Italiaanse instituut voor de statistiek, dinsdag openbaar maakte, tonen dat maar liefst 40 procent van de jongeren werkloos is. De totale werkloosheid bedraagt 12,2 procent. Maatregelen voor besparingen en economische groei zijn hoogst nodig, maar dreigen nu niet goedgekeurd te worden.

Een politieke crisis en nieuwe verkiezingen dreigen Italië dus nog meer in de problemen te storten. Als reactie op het ontslag van de PdL-ministers maakte de beurs van Milaan meteen verlies en schoot de spread de hoogte in. Het is dus best mogelijk dat Enrico Letta woensdag toch de vertrouwensstemming wint, met de steun van dissidente PdL’ers.

En dan kan Letta beginnen na te denken over een alternatief voor verkiezingen, zoals een andere meerderheid. Overlopers vanuit de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo, waar het intern ook rommelt, kunnen de PD van Letta in dat geval versterken.

Gunther Malin

Gunther Malin is journalist en volgt de politieke gebeurtenissen in Italië op de voet.

take down
the paywall
steun ons nu!