Nieuws, Cultuur, België, Recensie, Jazz, Handelsbeurs, Cd-recensie, De Beren Gieren -

LuisterPost: De Beren Gieren: ‘A Raveling’

Het jazztrio De Beren Gieren stelt deze week zijn knappe nieuwste cd voor in de Handelsbeurs.

zondag 29 september 2013 11:24
Spread the love

Spannende jonge jazz. De laatste jaren duiken er steeds meer formaties op die de aloude dame nieuw leven inblazen. Eén ervan is het in Gent residerende De Beren Gieren. Het trio met naast de Nederlandse pianist Fulco Ottervanger ook drummer Simon Segers en bassist Lieven Van Pee presenteert deze week haar derde cd A Raveling.

Inventiviteit

Wie het hoesje van ‘A Raveling’ bekijkt, weet meteen dat hier een creatieve groep achter schuilt. We moesten nog het meest aan een soort van origami denken en dat soort van inventiviteit mag je dus gerust aan De Beren Gieren koppelen. De namen van de leden duiken ook op bij allerlei andere bands.

Zo zijn Ottervanger en Segers ook actief bij Stadt, een psychedelische popband die binnenkort een debuut-cd uitbrengt. Lieven Van Pee is dan weer ook actief bij onder meer Moker, jazzgezelschap dat nog maar onlangs een nieuwe plaat het daglicht liet zien. De Beren Gieren oogstte de afgelopen al heel wat open doekjes in het jazzmilieu, maar mag gerust bredere bekendheid krijgen.

Schijnbaar nonchalant

Het fijne aan de composities op A Raveling is dat de groep zonder enige moeite en schijnbaar nonchalant diverse muziekstijlen combineert zonder dat het geforceerd of nerveus aandoet. Vooral dat laatste trekt ons aan, want vaak weet het experimentele genre slechts te irriteren, iets wat ons bij de muziek van De Beren Gieren volkomen vreemd is.

Hoogtepunten bij de vleet

Hoogtepunten van de plaat zijn onder meer het heerlijke ‘Curious Young Woman’, de robuuste avant jazz opener ‘Asbrokken’ en het haast klassieke ‘Broensgebuzze VI’. Verder stuit je als luisteraar op poppy elementen, sporen uit de latin jazz en spannende soundtrackmuziek. Wij krijgen er in elk geval niet genoeg van.

Voorstelling

De heren stellen hun nieuwe cd op donderdag 3 oktober voor in de Gentse Handelsbeurs. Op die avond is er verder de introductie van de Fight Eat Sleep van pianotrio Too Noisy Fish. Een avond voor liefhebbers van avontuurlijke, speelse livemuziek. Wie naar het concert met de fiets komt, wacht ook nog een verrassing.

Koen De Meester

A Raveling kan u hier bestellen.

take down
the paywall
steun ons nu!