Grootste zonnecentrale ter wereld opgestart
Nieuws, Wereld, Zonnepanelen, Zonnecentrale -

Grootste zonnecentrale ter wereld opgestart

In de Mojave-woestijn in Californië is de grootste zonnecentrale ter wereld opgestart. Op volle capaciteit zal ze 140.000 gezinnen van stroom kunnen voorzien.

vrijdag 27 september 2013 14:39
Spread the love

De langverwachte Ivanpah-centrale is met 140 hectare de grootste in haar soort. De centrale bestaat uit 300.000 spiegels die met de zon meedraaien en het zonlicht concentreren op drie torens van elk 140 meter hoog. Daar wordt stoom gecreëerd om via turbines elektriciteit op te wekken.

De eerste van die drie torens levert stroom aan het net, en binnen enkele maanden moet ook de tweede toren operationeel worden. Als ze alle drie werken, zal de centrale een capaciteit halen van 392 megawatt, genoeg om 140.000 gezinnen van stroom te voorzien en zo 400.000 ton CO2 per jaar uit te sparen.

Kritiek

Het project krijgt ook kritiek omdat voor de enorme centrale onder meer honderd bedreigde woestijnschildpadden verhuisd moeten worden. Anderen vragen zich af waarom voor de stoommethode gekozen werd in het midden van de woestijn, eerder dan voor fotovoltaïsche panelen.

Maar de meeste milieuverenigingen zijn het erover eens dat het project een belangrijke stap vormt in de ontwikkeling van hernieuwbare energie over de hele wereld.

Een van de drijvende krachten achter het project is zoekgigant Google, die 168 miljoen dollar (124 miljoen euro) investeerde in het project. “Bij Google investeren we in projecten die het potentieel hebben om het energielandschap te veranderen”, zegt Rick Needham, directeur Energie en Duurzaamheid bij de zoekgigant. “Ivanpah is een van die projecten. We zijn dan ook opgetogen met de aansluiting op het net.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!