Al waren de parlementariërs naar mijn gevoel wel erg tevreden over de eindtekst voor het Millenniumdoelenevenement. Van onze kant hebben we vooral de zuidelijke partners van de Beyond 2015-coalitie aan het woord gelaten, nog een keer de nadruk gelegd op het belang van beleidscoherentie en gewaarschuwd tegen te veel onvoorwaardelijk geloof in de privésector. Naast alle andere onderwerpen die daar wat kris kras op tafel kwamen. Wordt vervolgd in Brussel …
Vooral de Financiële Transactietaks (FTT) op het menu
De hoofdschotel dinsdag was het side-event van de ‘leading group on innovative financing‘. Met twee onderwerpen op de agenda, de innoverende financiering en in een tweede panel de rol van de privésector.
De leading group wordt vooral aangedreven door Frankrijk, hier ook een beetje bijgestaan door tijdelijk voorzitter van de groep, Nigeria. De Franse president François Hollande was aangekondigd, maar kwam niet. De vergadering bleef toch op politiek hoog niveau met EU-commissaris Andris Piebalgs, en ministers uit Frankrijk, Nigeria, Noorwegen, Finland en België.
De eerste sessie had het ook over andere vormen van innoverende financiering, maar het was toch duidelijk dat ze vooral moest dienen om de financiële transactetaks (FTT) politiek warm te houden, en op VN-niveau wat meer armslag te geven.
Frans minister van Ontwikkelingssamenwerking Pascal Canfin (Europe Ecologie) brak een lans voor de taks, benadrukte dat de nu al ingevoerde Franse belasting voor 10 procent gebruikt wordt voor ontwikkeling, en voegde daaraan toe dat het voor hem best het dubbele of meer mocht zijn.
Hij zette de transactietaks in een breder pakket van maatregelen zoals het aanpakken van de illegale geldstromen. De anderen in het panel (met o.a. de Finse minister Heidi Hautala en Amina Mohamed, de speciale adviseur van Ban Ki-moon voor het Post-2015-proces) spraken hem niet tegen.
Belgisch minister voor Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille (PS) mocht als eerste het woord nemen vanuit de zaal. Hij zei wat hij (ook vorige vrijdag bij de NGO-actie) al had aangekondigd. Heel kort samengevat: innoverende financiering is nodig. Men moet wel het geheel van de financiële stromen bekijken en het zal een hele uitdaging zijn om die op een gecoördineerde manier aan te pakken.
Hij koppelde dat ook nog aan het belang van de rechtsstaat. Hij had het even over de FTT met de 11 EU-landen en dat die onder andere voor ontwikkeling en de strijd tegen de klimaatverandering moet dienen. En, we zijn het stilaan van hem gewoon, hij pleitte voor regulering van de financiële actoren en voor internationale maatregelen tegen illegale kapitaalstromen. Hij beloofde ook steun aan de Nigerianen bij het indienen van een resolutie over innoverende financiering.
Niet slecht. We vergeten misschien wat makkelijk dat dit soort stellingen en aankondigingen uit de mond van een minister (ook en vooral een Belgische) enkele jaren geleden niet kon.
Minister Labille had het voor ons misschien nog wat Belgischer en daardoor ook nog minder vrijblijvend, kunnen inkleuren. Bijvoorbeeld door duidelijk te maken dat België niet zal wijken voor de druk van de banken en er actief mee zal voor zorgen om met de 11 EU-landen een volwaardige FTT in te voeren.
Na de ministers hielden ook directeur van Oxfam Amerika en David Hillman (een van de drijvende krachten achter onze eigen Europese FTT-coalitie) nog een FTT-pleidooi. Graag snel een goede FTT met, als het van Hillman afhangt, misschien wel 50 procent van de opbrengst voor ontwikkeling.
Daar kwam het ongeveer op neer. Helemaal ongevraagd kwam ook EU-commissaris Piebalgs, die het eigenlijk over de privésector moest hebben, nog tussen over de FTT. Goed gedaan allemaal. En hopen dat het ook in de buitenwereld hout snijdt.
Rol van de privésector ging de mist in
De sessie over de rol van de privésector ging voor mij wat de mist in. Zonder echt sterke of nieuwe punten. Men praat naar mijn gevoel wat te makkelijk over het nieuwe partnerschap tussen publiek en privé. Zoals Roberto Bissio van Social Watch maandag zei op een panelgesprek over de financiering van post-2015: “We hopen dat dat net betekent dat de ontwikkelingssector nu de privésector gaat betalen”.
Het blijft toch ook wel opvallend dat niemand de band maakte met de eerste sessie over de innoverende financiering. Want waren het niet de banken, toch een heel belangrijk stuk van die privésector, die de Europese FTT-plannen actief proberen te kelderen?
Als de vos de passie preekt, boer let op je kippen.
Rudy De Meyer
Rudy De Meyer is adjunct-directeur van 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging. Hij volgt deze week in New York de speciale VN-top over de millenniumdoelstellingen in de marge van de Algemene Vergadering van de VN.
(New York, dinsdag 24 september 2013)