Nieuws, Cultuur, Recensie, Cd-recensie, Mazzy Star -

Luisterpost: Mazzy Star: Seasons of your Day

Na 17 jaar is het Amerikaanse Mazzy Star terug. Ongetwijfeld de comeback van het jaar.

donderdag 26 september 2013 11:50
Spread the love

17 jaar hebben we moeten wachten op de vierde plaat van Mazzy Star. De groep van zangeres Hope Sandoval en gitarist David Roback. Samen kleurden ze de vroege jaren negentig in met dromerige bluesy songs die we eufemistisch als melancholie on the rocks kan omschreven worden. Een sfeer die je uit duizenden herkent en die aandoet als een broeierige najaarsdag.

De jaren tachtig en negentig

Mazzy Star had haar wortels in de gitaarrockbands van de jaren tachtig. David Roback speelde bij het fantastische Rain Parade (één van de beste psychedelische bands ooit) en later ook bij Opal. Maar in 1990 verscheen er dan een eerste plaat van Mazzy Star en ontpopte de groep zich als één van de meest intrigerende bands van de alternatieve scene.

In 1996 was het echter uit met de – euh – pret en begon Hope Sandoval aan een erratische solocarrière, terwijl Roback haast volledig van de radar verdween. Pas vorig jaar kwam de band weer terug samen.

Weemoedige hitte

Seasons of your Day begint met ‘In The Kingdom’. Eerst hoor je een orgeltje, dan de slidegitaar van Roback en na 47 seconden de onwezenlijke stem van Hope Sandoval. Erop volgt het spookachtige ‘California’, terwijl uit ‘I’ve Gotta Stop’ een weemoedige hitte opkringelt.

Meteen weet je dat de magie nog volledig intact is. De songs die erop volgen, vergroten de betovering alleen maar. Ze genieten – dankzij Sandovals stem – allemaal de tristesse van een goed countrynummer, maar tegelijk bezitten ze de ruggengraat van een heerlijk slome rockband.

Geen zwakke song te bespeuren

Het lijkt wel alsof de tijd is blijven stilstaan in die twee decennia. Dat komt deels doordat al de originele leden van de band hier meedoen, naast Colm O’Ciosoig (My Bloody Valentine, ook lid van Hope Sandoval & The Warm Inventions), terwijl wijlen folklegende Bert Jansch hier op het oosterse ‘Spoon’ te horen valt.

Deze plaat laat zich best in haar geheel beluisteren, maar tegelijk kunnen we hier geen zwakke songs ontdekken. De ideale soundtrack voor een desolaat landschap, goed voor veel mijmerende uurtjes en tegelijk begiftigd met een ontzaglijke schoonheid.

Koen De Meester

Seasons of your Day is nu uit op Rhymes Of An Hour

Stream de plaat hier.

take down
the paywall
steun ons nu!