Steenkoolcentrale (Foto: Flickr Creative Commons, Essent Nieuws)
Nieuws, Wereld, Klimaatverandering, Steenkoolcentrales, Steenkoolcentrale, CO2-uitstoot, Barack Obama, Elektriciteitscentrales, Steenkool, CO2-emissierechten, Deadline 2015, Emissierechten, Elektriciteitscentrale -

Milieuagentschap VS maakt het steenkoolcentrales zeer moeilijk

Een voorstel van het Amerikaanse milieuagentschap EPA zal de bouw van steenkoolcentrales heel wat moeilijker maken, zeggen zowel voor- als tegenstanders. Het gaat om de eerste grote stap in Obama's tweede ambtstermijn om de CO2-uitstoot van elektriciteitscentrales drastisch te verminderen.

maandag 23 september 2013 14:24
Spread the love

In het 400 pagina’s tellende document dat het Environmental Regulation Agency (EPA) vrijdag voorstelde, ligt de toegestane CO2-uitstoot van nieuwe steenkoolcentrales de helft lager. Ook de normen voor aardgascentrales worden fors strenger.

Volgens tegenstanders van het voorstel stuurt het EPA aan op het gebruik van onhaalbare technologieën, die de kosten doen oplopen en de werkgelegenheid in het gedrang brengen.

Aangekondigd door Obama

In juni kondigde president Barack Obama aan dat federale agentschappen zelf met regels en acties zouden komen als het Congres geen stappen ondernam tegen de klimaatwijziging. “Elektriciteitscentrales vormen de grootste bron van CO2-vervuiling”, zegt EPA-baas Gina McCarthy. “Nieuwe elektriciteitscentrales kunnen hun CO2-uitstoot zo klein mogelijk maken door moderne technologieën te gebruiken.” De komende twee maanden kan de bevolking bezwaren indienen. Er zullen zo goed als zeker juridische procedures komen tegen de voorstellen, maar de Amerikaanse regering hoopt de definitieve regels uiterlijk volgend jaar te kunnen invoeren.

Eerste ter wereld

Als het zover komt, komen de VS bij de eerste landen ter wereld die dergelijke beperkingen opleggen. De EU-landen pakken het probleem aan via emissiehandel, China doet hetzelfde, en Australië heeft een CO2-heffing, zegt Kyle Ash van milieuorganisatie Greenpeace.

In de VS zijn elektriciteitscentrales goed voor een derde van de uitstoot van broeikasgassen.

In zijn eerste ambtstermijn legde Obama al uitstootregels op aan de op één na grootste sector in dit verband, die van auto’s en transport.

Ook bestaande steenkoolcentrales

Volgens econoom Rachel Cleetus van de Unie van Bezorgde Wetenschappers (UCS), een onderzoeks- en lobbygroep, gaat het om “een belangrijke stap voorwaarts, maar we zijn er nog niet. We kijken nu met grote belangstelling uit naar de volgende fase, het aanpakken van de huidige elektriciteitscentrales.”

Gina McCarthy kondigde vrijdag aan dat de normen voor bestaande elektriciteitscentrales er tegen juni volgend jaar komen.

Heel wat industriegroepen en de meeste Republikeinse politici zijn tegen het EPA-voorstel. “Het is duidelijk dat het EPA doorgaat met zijn strategie om onze enorme, veilige, betaalbare steenkoolreserves af te schrijven door de bouw van nieuwe steenkoolcentrales eigenlijk te verbieden”, zegt Bruce Josten, ondervoorzitter van de Amerikaanse Kamer van Koophandel, de grootste zakenlobby van het land.

“Het EPA heeft opnieuw belangrijke regels gelanceerd die het de economische groei en werkgelegenheid moeilijk zullen maken en die de energiekosten voor Amerikaanse gezinnen en bedrijven zullen doen stijgen.”

Carey L. Biron

take down
the paywall
steun ons nu!