(Foto Frederik Sadones)
Nieuws, Samenleving, Politiek, België, Peter Mertens, Owen jones, Prijs Solidair -

Tienduizend aanwezigen op ‘feest van de solidariteit’ Manifiesta

In Bredene kwamen bijna 10.000 linkse geesten bijeen voor Manifiesta, een ‘feest van de solidariteit’ georganiseerd door het weekblad Solidair en Geneeskunde voor het Volk. De aanwezigen konden genieten van een mix van politieke debatten, lezingen, literatuur en muziek. Er waren talloze maatschappelijke en politieke organisaties vertegenwoordigd.

zaterdag 21 september 2013 21:30
Spread the love

Naast prominente Belgische sprekers maakten er ook een aantal internationale gasten hun opwachting. Owen Jones, 29 jaar en een nieuwe, frisse stem in de Britse linkerzijde, gaf een gesmaakte lezing. Zijn bestseller Chavs, Dedemonisering van de Britse arbeidersklasse verscheen net in het Nederlands. “De vakbonden, nog altijd de grootste maatschappelijke organisaties vernietigen, daar is het velen om te doen”, zei Jones.

“Het is de taak van de media je woede af te leiden naar die vieze buur, weg van zij daarboven, weg van zij die echte oorzaak van veel ellende zijn.”

Organisator Rik Vermeersch uitte in een toespraak zijn tevredenheid over het feit dat het aantal aanwezigen op Manifiesta veel groter is dan vorig jaar. Vermeersch benadrukte dat hij vooral verheugd was over het feit dat steeds meer maatschappelijke organisaties prominent aanwezig zijn op het festival. Zo waren er dit jaar 950 toegangskaarten via de vakbonden verkocht: een opmerkelijk verschil met de 250 van vorig jaar.

De vakbonden manifesteerden zich ook duidelijk tijdens het gemeenschappelijke moment op het festival.  

Zo riep Nico Cué van het ABVV de aanwezigen op een vuist te maken “tegen de overdreven leugens die de regering ons op de mouw probeert te spelden”. Hij doelt hiermee op de gedachte dat België alleen uit de crisis komt als mensen ‘samen een inspanning doen’, waarmee onder andere beleidsmaatregelen als het bevriezen van de lonen vergoelijkt worden.

Katrien Verwimp van ACV-Transcom vermeldde dat haar organisatie voor de eerste keer aanwezig was, maar zeker niet voor de laatste keer. “We zijn hier met organisaties met verschillende boodschappen, maar één centrale boodschap van een warme samenleving.”

In haar toespraak ageerde ze tegen de commercialisering van de openbare dienstverlening. “Dit is nooit een goed idee. Kijk naar de gevolgen van de liberalisering van de energiemarkt: mensen die met angst de winter afwachten, omdat zij niet weten of ze de rekeningen kunnen betalen.”

Ook veroordeelde Verwimp de ‘sociale dumping’ op de arbeidsmarkt en pleitte ze voor correcte arbeidsvoorwaarden voor het wegvervoer. Ze verwees hierbij naar het lot van truckers uit Oost-Europa, die soms noodgedwongen in containers moeten overnachten.

De Prijs Solidair 2013 ging naar het Platform “Recht voor Iedereen”, een coalitie van vakbonden, armoede-organisaties en advocaten die eerder dit jaar zeshonderd mensen op de been kregen voor een actie tegen de inperking van de juridische bijstand. De regering wou het pro-Deosysteem minder toegankelijk maken. Dankzij de druk van het Platform werden die plannen voorlopig opgeborgen.

Tevens werden er tijdens het gemeenschappelijke moment een aantal bijzondere gasten in het zonnetje gezet. Zo werd er solidariteit betuigd aan Adriana Perez, echtgenote van één van de leden van de Cuban Five, en de medewerkers van de vuilniskar uit Sint-Niklaas die hadden gestreden tegen de privatisering.

PVDA-voorzitter Peter Mertens begon zijn speech met een blijk van tevredenheid over de media-aandacht die er dit jaar voor Manifiesta is. “Het werd na vier jaar tijd dat we op de nationale journaals komen, verdorie.”

Mertens veroordeelde het feit dat topbankiers die wanprestaties verrichten vrijuit gaan, terwijl werkende mensen in Europa de prijs van de crisis betalen.

“Als je in de Brusselse Nieuwstraat een kersenpit op de grond spuwt, krijg je een hogere boete dan wanneer je jarenlang het land oplicht.”

Mertens benadrukte de noodzaak van een publieke banksector, die wel transparant werkt en niet speculeert met spaargeld. Ook hekelde hij het gebruik van de crisis door de Europese Commissie om hervormingen op de arbeidsmarkt mogelijk te maken.

“Men pakt de sociale uitkeringen af, men laat de mensen langer werken en zo wordt de druk verhoogd. ?Zo dwingt men de mensen in kleine en flexibele banen. ?En zo komen ook alle loon- en arbeidsvoorwaarden van de hele werkende klasse onder druk.”

Het zit Mertens dan ook dwars dat de zogenaamde ‘superrijken’ niets lijken te merken van de crisis, maar er de afgelopen jaren alleen maar op vooruit zijn gegaan.

“De waarheid is dat met een miljonairstaks er in ons land geen armoede meer zou zijn.” Mertens pleit dan ook over een Working Man’s Recovery?in tegenstelling tot een Rich Man’s Recovery.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!