Nieuws, Cultuur, Lokaal, Antwerpen, Migratie, Red Star Line, ZuiderZinnen, Museum aan de stroom, Philip Heylen, Red Star Line Museum, Antwerps Eilandje, Landverhuizers, Albert Einstein, Golda Meïr, Fred Astaire, Irving Berlin -

Antwerpen opent museum over migratie

ANTWERPEN - Op donderdag 19 september 2013 mocht een duidelijk opgetogen schepen voor Cultuur, Philip Heylen (CD&V), het Red Star Line Museum aan de pers voorstellen. Daarmee kon de schepen, sinds zijn aanstelling in 2004, voor de tweede keer, na het openen van het MAS in 2011, een voor de Scheldestad belangrijk museum op het Antwerpse Eilandje opstarten.

vrijdag 20 september 2013 16:30
Spread the love

Het nieuwe museum opent officieel op zaterdag 28 september 2013 en vertelt voornamelijk het verhaal van de rederij Red Star Line (1873-1934), die ruim twee miljoen Europese migranten per schip vanuit Antwerpen naar Amerika bracht. In de permanente interactieve tentoonstelling toont het museum bovendien hoe migratie vandaag de dag nog steeds overal ter wereld plaatsvindt.

Medische controle

Het nieuwe museum is ondergebracht in de ondertussen gerestaureerde vertrekloodsen van de voormalige scheepvaartmaatschappij waar allerlei reizigers na een lange en vermoeiende tocht doorheen Europa in Antwerpen arriveerden en er aan een grondige medische controle werden onderworpen.

Want wie bij aankomst in Amerika ziek of besmet was, zou stante pede vanop Ellis Island op kosten van de rederij worden teruggestuurd. Bezoekers van het museum krijgen er een idee hoe het er destijds aan toe ging.

Beroemde reizigers

De vaste tentoonstelling vertelt vooral het verhaal van de landverhuizers zelf. De opstellers kozen voor een moderne interactieve en multimediale ervaring, met onder meer getuigenissen via geluids- en beeldfragmenten en touchscreens die aanvullende informatie bieden en documenten, zoals brieven en reisbrochures ontsluiten.

In het nieuwe museum worden heel wat memorabilia getoond: foto’s, passagierslijsten, affiches van de rederij en gebruiksvoorwerpen die de lange reis doorstonden. Sommigen landverhuizers werden later wereldberoemd, zoals de componist Irving Berlin, de danser Fred Astaire, de wetenschapper Albert Einstein en de latere Israëlische premier Golda Meïr.

Openingsweekend

Het grote publiek kan het Red Star Line Museum vanaf zaterdag 28 september 2013 bezoeken. Tijdens het openingsweekend vindt ook de eerste editie van het muzikaal-literaire ‘Eilandfestival’ in de omgeving plaats dat een alternatief wil bieden voor het inmiddels verdwenen poëtisch festival ‘Zuiderzinnen’ op het Antwerpse Zuid.

take down
the paywall
steun ons nu!