(foto archief)
Nieuws, Economie, Politiek, België, Monica de coninck, Statuten arbeiders-bedienden, LBC -NVK -

Opnieuw spanning rond compromis arbeiders/bedienden: “Dood dreigt voor sociaal overleg”

Vlak voor de zomer pakte minister van Werk Monica De Coninck uit met een compromis over de eenmaking van de arbeiders- en bediendenstatuten. “Maar de tekst roept veel prangende vragen op”, klinkt het bij de christelijke bediendecentrales. Zo krijgen de werkgevers wel de kans om af te wijken van de nieuwe opzegregeling in bepaalde sectoren, maar zou het onmogelijk worden om nog verbeteringen te onderhandelen zoals dat nu vaak gebeurt bij herstructureringen.

donderdag 19 september 2013 14:30
Spread the love

Vrijdag trekken de bediendecentrales CNE en LBC-NVK de straat op. Zij vrezen dat het met de uitwerking van het compromisvoorstel rond de eenmaking van de statuten van arbeiders en bedienden de verkeerde kant opgaat. Deze week overhandigde de minister van Werk het wetsontwerp aan de vakbonden en werkgevers en vrijdag belandt het dossier ook op de ministerraad.

“De werkgevers lieten in de tekst opnemen dat de nieuwe opzegregeling een interprofessioneel maximum is. Tegelijk eisen de werkgevers wel afwijkingen naar beneden. Zal het voortaan wettelijk onmogelijk worden om nog te onderhandelen over betere regelingen in sectoren en bedrijven? Als dat zo is, maak je het sociaal overleg gewoon dood”, zegt Ferre Wyckmans van LBC-NVK.

De vakbonden moesten eerder al een loonblokkering slikken en legden daarvoor een klacht neer bij de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Verschillende IAO-conventies beschermen het recht om vrij te onderhandelen over loonstijgingen.

Ferre Wyckmans: “Dat het onmogelijk wordt om over betere ontslagregelingen te onderhandelen, kan geen enkele vakbond aanvaarden. Dat zou betekenen dat er ook bij herstructureringen geen enkele marge is om nog te onderhandelen. De poort naar boven wordt gesloten, de deur naar de kelder staat open.”

Bedienden behouden na de invoering van het nieuwe systeem hun opgebouwde rechten. Wie in het oude systeem bijvoorbeeld een opzegtermijn van 12 maanden verwierf, zou die mogen behouden. Maar werkgeversorganisatie VBO lobbyt om de verworven rechten te bevriezen. Wat verworven is, zou niet meer mogen aangroeien van het VBO, zegt LBC-NVK.

Enkele honderden militanten van LBC-NVK en CNE brengen vrijdag een bezoek aan het VBO en gaan daarna hun grieven ook bekendmaken aan de regering.  

take down
the paywall
steun ons nu!