Leidt polarisering tot nieuwe burgeroorlog?

Leidt polarisering tot nieuwe burgeroorlog?

donderdag 19 september 2013 08:45
Spread the love

In tijden van crisis, zoeken mensen vaak hun toevlucht tot extremisme. In die context moet de opkomst van Gouden Dageraad in Griekenland dan ook worden gezien. Volgens de Griekse overheid is de toenemende populariteit van SYRIZA ook een vorm van extremisme, maar dan naar links. In ieder geval zien we een polarisering tussen links en rechts, die net na de tweede wereldoorlog ook al heeft geleid tot een bloedige burgeroorlog. Ondanks het feit dat de burgeroorlog in 1949 stopte, is de polarisering nooit weg geweest.

Getuige daarvan de talrijke botsingen tussen linkse bewegingen en stoottroepen van Gouden Dageraad. Ruim een week geleden hield de partij een herdenking aan de Thermopylen, waar Leonidas met zijn 300 Spartanen de Perzen had opgehouden. Partijleider Michaloliakos sprak van het feit dat we een nieuwe slag van de Thermopylen nodig hebben. Niet tegen de Perzen, maar tegen landgenoten die er andere politieke ideeën op nahouden.

Een paar dagen na de herdenking, was het al duidelijk hoe die nieuwe slag van de Thermopylen er moet uit zien. In de havenstad Perama, hier vlak bij in Piraeus, was een ploeg van de KKE, de Communistische Partij, affiches aan het plakken voor het opkomende jaarlijkse festival. De ploeg werd aangevallen door een bende leden van Gouden Dageraad, gewapend met knuppels waarop spijkers waren gezet. Een aantal mensen van de plakploeg moest naar het hospitaal worden gebracht. Vanuit de overheid is er geen enkele reactie op het voorval gekomen. Iedereen in Perama beweert dat Gouden Dageraad achter de aanval zat, maar de politie weet nergens van.

Afgelopen zaterdag werd in Yiannitsa herdacht dat de nazi’s er tijdens de Tweede Wereldoorlog 120 mensen hadden vermoord. Een parlementslid van Gouden Dageraad kwam een krans neerleggen op het massagraf tijdens de herdenking, onder luid protest van de bevolking. Daarop strekte hij de rechterarm, zoals de nazi’s dat ook zo goed konden.

Op zondag werd in Meligalas, een dorpje nabij Kalamatas, een herdenking gehouden dat verzetsstrijders in september 1944 700 collaborateurs hadden vermoord. De herdenking werd verstoord door alle 18 parlemensleden van Gouden Dageraad die een toespraak van de burgemeester onderbraken. Woordvoerder Ilias Kasidiaris greep de microfoon om te spreken van een genocide. Hij zei ook dat “degenen die ons regeren verraders van het vaderland zijn”.

kijken naar de voetbalwedstrijd van Olympiakos (de ploeg van Piraeus). Na de wedstrijd stonden een 40-tal mensen, gekleed in het zwart, de groep buiten op te wachten. Zogezegd omdat het om een linkse groep zou gaan. Volgens ooggetuigen droeg de bende de uniformen van Gouden Dageraad. Dat werd bevestig door Petros Konstantinou, de voorzitter van KEEFRA, de antiracistische organisatie, die voor het gerecht wordt gedaagd door de Griekse overheid, omdat hij foute informatie verspreid over de omstandigheden waaronder de illegale vluchtelingen in het opvangcentrum van Amygdaleza worden vastgehouden.

Het slachtoffer werd neergestoken met een mes, en de ziekenwagen deed er 45 minuten over om tot aan het ziekenhuis te rijden (vreemd genoeg niet het dichtst bijzijnde hospitaal). Het gaat om Petros Fyssas, 34, die ook bekend was onder de artiestennaam Killah P, en die erg actief was in de antifascistische bewegingen.

Woordvoerder Kasidiaris kreeg al meteen de microfoon in de Griekse media (die nu misschien toch niet zal staken), om te zeggen dat Gouden Dageraad niets met het voorval had te maken, maar dat sommigen er baat bij hebben om de partij zwart (no pun intended) te maken, omdat ze tegen het huidige politieke bestel zijn.

De polarisering is overal rondom ons heen te zien. Moeten we ons zorgen maken over een mogelijke nieuwe burgeroorlog, of zie ik dat nu veel te pessimistisch? Gouden Dageraad lijkt ongestraft al deze acties te kunnen ondernemen, zonder dat er reactie komt vanuit de overheid. Die richt haar pijlen voornamelijk op SYRIZA en schijnt geen gevaar te zien in extreem-rechts. Daarmee wakkert ze zelf de polarisering aan, zo veel mag duidelijk zijn.

take down
the paywall
steun ons nu!