John Cusack (Foto: Ivar Bessedin, Wikimedia Commons)
Nieuws, VS, NSA, Hollywoodacteur, Edward J. Snowden, John Cusack, Freedom of the Press Foundation -

Hollywoodster Cusack op de bres voor persvrijheid

Acteur John Cusack mengt zich geregeld in het publieke debat over de afluisterpraktijken van de NSA. Hoewel Cusack – eveneens bestuurslid van de Freedom of the Press Foundation - niet de enige Hollywoodster is die steun heeft betuigd aan Snowden, gaat zijn betrokkenheid bij dit thema vele malen verder dan enkele tweets.

donderdag 19 september 2013 16:50
Spread the love

The Guardian publiceerde op woensdag 18 september een opinieartikel van Cusack waarin de acteur zich hardop afvraagt of journalisten die zich verdiepen in de spionagepraktijken van de NSA nog wel veilig de VS kunnen binnentreden. Cusack eist de garantie dat journalisten die naar de VS reizen niet hetzelfde lot te wachten staan als David Miranda, partner van Guardian-journalist Glenn Greenwald.

Miranda was gedurende zijn arrestatie op de Londense luchthaven Heathrow in augustus op een journalistieke missie voor The Guardian. In diezelfde maand bleek dat de VS vooraf door Groot-Brittannië was ingelicht over de plannen om Miranda vast te houden.

Hollywoodsterren spreken steun uit voor Snowden

Cusack is niet de enige Hollywood-beroemdheid die zich publiekelijk inzet voor de veiligheid van personen die informatie over de werkwijze van de NSA openbaar hebben gemaakt.

In juni ondertekenden naast Cusack ook regisseur Oliver Stone, acteur Shia LaBeouf en komiek Roseanne Barr een oproep gericht aan de president van Ecuador, Rafael Correa, met daarin het verzoek om Edward Snowden politiek asiel te verlenen.

Oliver Stone sprak bovendien gedurende een bezoek aan een filmfestival in juli zijn teleurstelling in Europa uit, nadat de Europese landen Snowdens asielverzoek hadden afgewezen. Volgens Stone toont dit aan dat de meer ‘neutrale’ houding die Europa in de jaren vijftig en zestig tegenover het buitenlandse beleid van de VS had, verloren is gegaan.

Ook Hollywoodacteur Matt Damon heeft inmiddels zijn bewondering voor de onthullingen van Snowden publiekelijk gemaakt. “Als wij onze burgerrechten inruilen voor onze veiligheid, dan moet daar een collectieve beslissing aan ten grondslag liggen”, stelt Damon in het BBC-programma Alternative Cinema.

“Waarom is men zo bang voor een vrije pers en het recht op kennis?”

Waar uitlatingen van beroemdheden over de NSA-praktijken zich echter doorgaans beperken tot tweets en losse uitspraken in interviews, gaat de betrokkenheid van Cusack echter vele malen verder. Zo was de acteur betrokken bij de oprichting van de Freedom of the Press Foundation (FPF). Deze organisatie is in het leven geroepen om journalistieke organisaties die transparantie afdwingen bij overheden te steunen en te beschermen.

Via de website van de FPF kunnen mensen donaties doen aan journalistieke organisaties en platforms als WikiLeaks. Hierbij krijgen donateurs eveneens de mogelijkheid om financiële steun te verlenen aan specifieke projecten, zoals bijvoorbeeld een onderzoek naar aanvallen met drones door het Bureau of Investigative Journalism.

Naast het feit dat Cusack geregeld spreekbuis van de FPF is in de media, bekritiseert hij ook fel de manier waarop de media gereageerd hebben op de NSA-onthullingen. “Velen die werkzaam zijn in de mainstream media hebben laten zien dat zij niet bereid zijn weerstand te bieden tegen interne druk en het publieke belang te dienen”, zei Cusack eerder dit jaar in een blog voor The Huffington Post

“Waarom zijn zoveel leden van onze regering, de pers en de intellectuele klasse zo bang voor een geïnformeerd publiek? Waarom is men zo bang voor een vrije pers en het recht op kennis?”, vraagt Cusack.

Obama als ‘nieuwe Nixon’

Maar wellicht is het nog opmerkelijker dat de rol van Obama in het NSA-schandaal ook op felle kritiek van Cusack kon rekenen. Zo noemde de acteur Obama via Twitter ‘de nieuwe Nixon’.

Want hoewel acteurs als Sean Penn en Susan Sarandon gedurende het vorige decennium nog geregeld de barricades op gingen om het beleid van Bush aan de kaak te stellen, stuiten de politieke keuzes van Obama (zelfs na zijn pleidooi voor een aanval op Syrië) tot dusver op weinig kritiek uit Hollywood. 

take down
the paywall
steun ons nu!