Niets beter dan groenten uit de eigen tuin (foto Lode Vanoost)
Groenten, Boeren, Voedselteams, Voedselpaketten -

Lokale groenten op een slappe koord?

woensdag 18 september 2013 15:00
Spread the love

Wie uitsluitend lokale groenten en fruit wil eten kan dat, er zijn ook goede redenen om dat te doen. Wel zal die persoon zijn menu enigszins beperkt zien maar geen probleem: een hoop leden van Voedselteams doen het en met de nodige creativiteit in de keuken moet er niet ingeboet worden aan culinair plezier.

Een ander deel van onze leden maakt meer pragmatische keuzes: lokaal en volgens het seizoen eten is hun wens, maar erg strikt moet het ook niet worden. Van de seizoenen kan worden afgeweken of eet jij pas tomaten vanaf augustus misschien?

Deze twee tendensen bij de Voedselteams achterban zijn niet nieuw en ook niet onbesproken. De oplossing is eenvoudig: zolang er een grote transparantie is over de herkomst van het aanbod via Voedselteams, volgt ieder gewoon zijn eigen ethiek. So far, so good.

Meerdere addertjes verschuilen zich in het gras. Hoe moet de samensteller van een groentenpakket bijvoorbeeld redeneren? Is het een probleem als er in een winter herhaaldelijk kolen in het pakket zitten? Als het aantal afgenomen pakketten daardoor daalt en er ontevreden commentaren opduiken, dan lijkt het wel logisch om eens een andere groente in het pakket te steken. Zelfs als die dan wordt aangekocht via een groothandel, uit het buitenland komt, uit een verwarmde serre. Oeps !? Dat is dan dansen op een zeer slappe koord?

Een onderzoek

Met de organisatie Voedselteams wilden we wel eens weten in welke mate de claims ‘eigen teelt’ en regionale productie’ waar worden gemaakt. We hebben daarom gedurende het volledige jaar 2012 een monitoring gedaan van de inhoud van 9 pakkettenmakers, niet uitsluitend binnen ons eigen netwerk maar ruimer.

De resultaten hiervan werden verwerkt, geanalyseerd en er werd naar reacties gevraagd van de groenteboeren die het voorwerp van het onderzoekje waren. We willen niet stellen dat ons onderzoekje wetenschappelijke waarde heeft, de resultaten zijn gewoon waarneembare tendensen op basis van de wekelijkse opvolging van de inhoud van negen groentenpakketten.

Onze conclusies op basis van de pure cijfers

  • gemiddeld komt bijna de helft van de groenten in korte keten groentenpakketten in Vlaanderen van het eigen bedrijf;
  • vijf van de negen gemonitorde pakkettenmakers hebben een aandeel eigen groenten dat ligt tussen de 52 en 54,9%;
  • deze vijf bedrijven maken gebruik van tunnels en (onverwarmde) serres om de seizoenen te verlengen;
  • de andere vier zitten daar ruim onder en trekken het gemiddelde zwaar naar beneden;
  • het gemiddelde aandeel regionale teelt (eigen teelt + inkoop bij collega’s) is 85,4%;
  • de aankoop uit het buitenland kan vermeden worden indien daar een duidelijke keuze voor is;
  • drie van de negen bedrijven halen zeer lage aandelen buitenlandse import in de pakketten (tussen de 0,3 en 1,2%);
  • het afzetten van grotere volumes pakketten maakt het mogelijk om meer directe inkopen bij collega telers te doen en dus regionalere pakketten te maken.

Lees de rest van het artikel hier.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!