The Great Barrier Reef is, met meer dan 2.900 koraalrifs en 900 eilanden over een oppervlakte van 344.400 vierkante kilometer, zo groot als één derde van de EU. De nieuwe Australische regering, met 'Belgisch' minister van financiën Matthias Cormann, wil hier 6.000 steenkoolschepen per jaar door laten varen. Schepen met vluchtelingen aan boord zullen daarentegen radicaal geweerd worden (foto Creative Commons/Michael McDonough).
Milieu, Steenkool, Australië, Abbott -

Hoera, Belgisch ‘migrant’ in Australische regering! Het milieu en ‘andere’ migranten daarentegen?

woensdag 18 september 2013 16:30
Spread the love

Vreugde alom, wat zijn we weer trots om Belg te zijn. Mathias Cormann is minister geworden in Australië en dat moeten we vieren. Aandacht alom voor dit merkwaardig feit. Wat mogen we toch blij zijn met onze massamedia, die zich voornamelijk bezig houden met de minder belangrijke aspecten.

Waar er amper aandacht voor is, is het beleid dat Australië staat te wachten onder de nieuwe eerste minister Tony Abbott, een beleid dat hoogstwaarschijnlijk een zeer slechte invloed op het milieu en klimaat zal hebben. Australië heeft namelijk een vloek: steenkool.  Er is immers een zeer grote reserve en de economie werd de laatste jaren sterk gehouden dankzij steenkool.  

`In het financieel jaar 2013-2014 wordt maar liefst een export van 350 miljoen ton verwacht en de nieuwe regering wil de export nog meer uitbreiden en promoten.  Dit merken we aan de uitspraken van Abbott die de koolstoftaks al meteen wil opheffen, een taks die er 2 jaar geleden kwam, na veel geruzie, om het gebruik van groene energie populairder te maken en de grootste vervuilers (terecht) te laten betalen.  

Nu wil Abbott de vervuilers een vrijgeleide geven.  Hierbij moet ik uiteraard ook vermelden dat de vorige regering deze ook wou afschaffen en vervangen door een systeem van emissiehandel, wat natuurlijk ook geen oplossing is.  Ondertussen heeft Abbott ook al een hoop topambtenaren ontslagen, niet toevallig de personen die zich in de vorige regering bezig hielden met klimaatbescherming en het immigratiebeleid.

Galilee Basin en het Great Barrier Reef

Een groot gevaar schuilt in de exploitatie van het Galilee Basin (in de oostelijke provincie Queensland), hier wachten veel steenkoolprojecten nog op goedkeuring en is er een extreem grote druk van de industrie.  Dit gebied bevindt zich vlakbij het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst.  Het Great Barrier Reef staat al onder zeer grote druk en de steenkoolindustrie z’n gang laten gaan staat gelijk aan het ombouwen van één van de belangrijkste gebieden ter wereld in een industrieterrein.  

De geschatte gevolgen: 705 miljoen ton extra CO2-uitstoot en 6.000 schepen meer die door het Great Barrier Reef varen.  Natuurlijk biedt de nieuwe regering een halfslachtige oplossing om de wereld gerust te stellen: het planten van bomen.  Dit biedt uiteraard geen oplossing als de uitstoot maar blijft verhogen.

Het ene schip is het andere niet

Ook de menselijke, sociale waarden zullen er op achteruit gaan onder deze nieuwe regering.  Eén van de verkiezingsstandpunten was het ‘stoppen van de boten’.  Vluchtelingen zijn niet langer welkom in Australiê.  Nochtans zou Australië één van de belangrijkste toevluchtsoorden moeten worden voor, ondere andere, mensen van kleine eilanden, zoals Kiribati, uit de Grote Oceaan.  

Mensen die hun thuis zien verdwijnen door de gevolgen van de klimaatverandering: hevige stormen en de stijging van de zeespiegel.  Hoe hypocriet kan men zijn: beslissen om meer een meer uit te stoten en tegelijkertijd de vluchtelingen die de gevolgen van deze uitstoot dragen weigeren.

Nog een leuk weetje om mee af te sluiten: Tony Abbott was tot enkele jaren geleden een hevige ontkenner van de klimaatverandering.  Vandaag de dag erkent hij wel de impact van de mens, misschien is dit wel een verkiezingsstunt omdat je vandaag de dag niet meer zo eenvoudig onze impact kan ontkennen, maar is hij nog altijd van mening dat er geen maatregelen moeten worden getroffen.

Bronnen:

take down
the paywall
steun ons nu!