Energiebedrijvers blijven de grootste vervuilers (foto IPS/Bigstock)
Nieuws, Wereld, Economie, Milieu, Energiesector, Luchtvervuiling, Koolstofemissies -

50 bedrijven goed voor 73 procent totale uitstoot

Vijftig bedrijven zijn verantwoordelijk voor maar liefst 73 procent van de totale uitstoot van 's werelds grootste vijfhonderd bedrijven. Die vijftig doen bovendien weinig aan hun klimaatafdruk. In tegenstelling tot de rest van de sector bleef hun uitstoot in de voorbije jaren stijgen.

dinsdag 17 september 2013 13:30
Spread the love

De vijfhonderd grootste bedrijven ter wereld stoten jaarlijks samen 3,6 miljoen ton broeikasgassen uit, zo blijkt uit een rapport  van PricewaterhouseCoopers. Een tiende van die bedrijven is goed voor bijna driekwart van die uitstoot. De slechtste leerlingen uit de klas zijn bedrijven als Walmart, ExxonMobil, Bayer en Samsung.

Hoewel de totale uitstoot van de vijfhonderd grootste bedrijven in de voorbije jaren kromp, slaagde de 10 procent met de grootste klimaatafdruk er in om zijn uitstoot nog te vergroten, met 1,65 procent sinds 2009.

Energiesector

Energiebedrijven zijn de slechtste leerlingen van de klas. De bedrijven hebben al de grootste uitstoot van alle sectoren en doen weinig inspanningen om hun gewoontes te veranderen. Ze zijn samen goed voor 28,3 procent van de gerapporteerde uitstoot van de Global 500, de 500 grootste bedrijven ter wereld. Het rapport voert aan dat het terugdringen van de uitstoot van de energiesector cruciaal is om de klimaatverandering te beperken.

“Sinds 2009 is de uitstoot van de tien bedrijven met de grootste uitstoot gegroeid met 53 procent”, stelt het rapport. “De sector telt ook het grootste aantal bedrijven zonder doelstellingen om hun uitstoot te beperken (24 procent).

take down
the paywall
steun ons nu!