P-51, het allereerste volledig Braziliaanse olieboorplatform heeft een capaciteit om 180.000 vaten ruwe olie en 6 miljoen kubieke meter gas per dag boven te halen (foto IPS/Petrobras)
Nieuws, Economie, Politiek, Brazilië, NSA, Oliewinning, Petrobras, Edward Snowden -

NSA-spionage tegen Braziliaanse Petrobras geen verrassing

Het Braziliaanse bedrijf Petrobras is het op drie na grootste oliebedrijf ter wereld. Het zou wel eens kunnen dat zijn geheimen, waaronder het volume van zijn voorraden, al in handen van de Amerikanen zijn. Petrobras ontdekte in 2007 reusachtige olievoorraden in de zeebodem voor zijn kust.

maandag 16 september 2013 16:30
Spread the love

De naamloze vennootschap Petrobras met de Braziliaanse staat als hoofdaandeelhouder is een symbool van de Braziliaanse soevereiniteit. 

Edward Snowden

De spionage blijkt uit wat de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald over het Amerikaanse NSA onthulde op basis van gegevens van klokkenluider Edward Snowden. De computers van Petrobras stonden bovenaan op een lijst van spionagedoelwitten. De documenten die Snowden overhandigde, maken niet duidelijk in hoeverre het NSA het materiaal van Petrobras kon ontcijferen.

“Het is duidelijk dat het hier niet over de veiligheid of de strijd tegen het terrorisme gaat, maar over economische en strategische belangen”, reageerde de Braziliaanse president Dilma Rousseff.

Olie in diepe zee

Volgens Adriano Pires, adviseur van het Braziliaans Centrum voor Infrastructuur, is Petrobras een interessant doelwit omdat het “na vijftig jaar monopolie als geen ander de technologische geheimen van de exploitatie van olie in diepe zee kent. Niemand weet beter of de kans al dan niet toeneemt dat men ergens olie gaat vinden.”

Ook voor Tullo Vigevani, politicoloog van de Universiteit van São Paulo, is het nieuws over de industriële spionage geen verrassing. “Het energievraagstuk is een centraal gegeven in het Amerikaanse beleid. Het is een van de zaken die het beleid op wereldschaal drijft. De nieuwe ontdekkingen in Brazilië, vooral in die bepaalde zone, vereisen een nauwgezette opvolging.” 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!