Alberto Patishtán: “Ik zal niet zwijgen, maar blijven vechten, de waarheid zal ooit gekend zijn.” (foto Moises Zuñiga)
Nieuws, Politiek, Mexico, Politieke Gevangenen, Enrique Peña Nieto, Chiapas, Alberto Patishtán Gómez -

Alberto Patishtán: 47 jaar langer onschuldig in gevangenis

De dag na de ongelukkige afloop van zijn proces, verklaart de Mexicaanse politiek gevangene Alberto Patishtán tijdens een persconferentie in de gevangenis dat hij geen gratie zal vragen aan president Enrique Nieto. “Waarvoor zou ik gratie moeten vragen? Ik ben onschuldig.”

maandag 16 september 2013 09:00
Spread the love

Politiek gevangene Alberto Patishtán Gómez blijft in de cel tot zijn gevangenisstraf van zestig jaar erop zit. Dat was het gevolg van de uitspraak tijdens zijn proces van donderdag 12 september, waarop zijn ‘verzoek tot erkenning van onschuld’ werd afgewezen door de federale rechtbank.

Dit was de laatste reddingsboei om zijn onschuld via het gerecht aan te vechten.

Patishtán kan enkel nog gratie vragen aan de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto (PRI). “Wat ik altijd heb gezegd, is dat ik niet om gratie zal vragen, want waarvoor zou ik gratie moeten vragen? Ik ben onschuldig. Zij zouden mij om vergiffenis moeten vragen om wat zij mij aandoen. Ik wil enkel dat gerechtigheid geschiedt, niets meer”, aldus de aangedane Patishtán tijdens de persconferentie in de gevangenis ‘Centro de Rehabititación Social N° 5’, op een half uurtje rijden van San Cristóbal de las Casas in de zuidelijke deelstaat Chiapas.

“Zij zouden mij om vergiffenis moeten vragen om wat ze mij aandoen”

Amnesty International: 23.393 proteststemmen

Tijdens de persconferentie, in het bijzijn van zijn dochter Gabriela en kersverse kleindochter Genesis, spreekt Patishtán naar goede gewoonte woorden van hoop: “Ik zal niet zwijgen, maar blijven vechten, de waarheid zal ooit gekend zijn.”

Op de vraag waarom de rechters hem zijn vrijheid niet hebben gegund, antwoordt Patishtán: “Misschien door mijn huidskleur, misschien omdat ik inheems ben (nvdr: Patishtán is een Tzotzil), in het beste geval omdat ik geen buitenlander ben die andere talen spreekt of omdat ik niet over economische macht beschik.”

“De beslissing van de rechtbank is teleurstellend en lijkt aan te tonen dat het gerecht niet bereid is om zijn fouten toe te geven”, aldus Amnesty International Mexico dat ruim 23.393 proteststemmen verzamelde voor de vrijlating van deze man. Ook na het proces ondertekenen mensen van over de hele wereld de petitie en vragen zij om gerechtigheid.

Patishtán die in 2000 de corruptie en wanpraktijken aan het licht bracht van de toenmalige PRI-burgemeester Manuel Gómez Ruiz in het dorp El Bosque, werd kort daarna beschuldigd van moord, verwondingen, het aanbrengen van schade aan eigendom en het bezit van een vuurwapen tijdens een hinderlaag waarbij zeven agenten om het leven kwamen.

De kroongetuige? De zoon van diezelfde burgemeester.

Un otro mundo.news

take down
the paywall
steun ons nu!