Nieuws, België, Lokaal, Vuilkar -

Protest tegen privatisering afvalophaling in Sint-Niklaas

Enkele honderden inwoners en militanten verzamelden zich vrijdag voor het stadhuis tijdens de gemeenteraad om te protesteren tegen het negeren van de resultaten van de volksraadpleging waarin de bevolking te kennen gaf dat het stadsbestuur de huisvuilophaling niet mocht privatiseren. Tijdens de gemeenteraad verdedigde burgemeester Dehandschutter (N-VA) zijn beslissing met het argument dat "hij toch rekening moet houden met de hele bevolking".

zaterdag 14 september 2013 12:15
Spread the love

Nadat het schepencollege (N-VA, sp.a-groen) van Sint-Niklaas bekend had gemaakt dat het de afvalophaling wou privatiseren, verzamelden het ACV en ACOD genoeg handtekeningen om een referendum te organiseren. Op 1 september konden de inwoners zich over deze kwestie uitspreken: 10.533 inwoners – 15% van het aantal kiesgerechtigden – brachten hun stem uit, waarvan 8.868 (84%) tegen de privatisering stemde. Toch gaat de privatisering door.

Enkele honderden inwoners en militanten verzamelden zich vrijdag voor het stadhuis tijdens de gemeenteraad om te protesteren tegen het negeren van de resultaten van deze volksraadpleging. 

Bij de aanvang van de gemeenteraad kreeg burgemeester Dehandschutter een rouwkrans in ontvangst van vakbondsafgevaardigden Diane Van Cauter (ACV) en Patrick De Rudder (ACOD). Tijdens de gemeenteraad verdedigde Dehandschutter zijn beslissing met het argument dat “hij toch rekening moet houden met de hele bevolking”. Van de 60.000 kiesgerechtigden, kwam 15% zijn stem uitbrengen.

Een pvda-militant vertelt echter dat het gemeentebestuur het referendum had geboycot: “alle kiesbureau’s bevonden zich buiten de stad, geen enkele lag in het centrum”.

Het debat in de gemeenteraad ging niet alleen over de kwestie van de privatisering, maar vooral over democratie en participatie. “Is dit democratie volgens de N-VA? Een keer om de 6 jaar gaan stemmen en we doen wat we willen?”, vroeg gemeenteraadslid Lieve Van Daele (CD&V) zich af.

take down
the paywall
steun ons nu!