foto Mathew Knott
Nieuws, Wereld, Amazonegebied, Amazone -

Risico op bosbranden in Amazonegebied wordt groter

RIO DE JANEIRO — Het risico op zware bosbranden in het Amazonegebied wordt steeds groter. Dat zeggen onderzoekers die al jaren gecontroleerde bosbranden in het gebied bestuderen.

vrijdag 13 september 2013 15:08
Spread the love

“De bossen worden met de dag ontvlambaarder”, zegt onderzoeker Paulo Brando van het Braziliaans Instituut voor Milieuonderzoek van het Amazonegebied (IPAM). “Grote bosbranden kunnen in het Amazonegebied steeds vaker voorkomen omdat het lokale klimaat steeds droger en warmer wordt.”

Zelf in brand gestoken

Het IPAM bestudeert al sinds 2004 gecontroleerde bosbranden in Querência, in de deelstraat Mato Grosso, in het westen van het land. De wetenschappers steken twee gebieden elk jaar of om de twee jaar zelf in brand.

Na de brand vergelijken ze de effecten op de vegetatie met die in zones waar echte, ongecontroleerde bosbranden hebben plaatsgevonden.

“Onze studie wil de gevolgen van klimaatveranderingen op het Amazonewoud laten zien, uitgaande van modellen die het toekomstige klimaat simuleren”, zegt Brando. “Het vuur zal een fundamentele rol gaan spelen in het Amazonelandschap, aangezien het minder overvloedig zal regenen.”

Strijd tegen klimaatverandering

Het behoud van het Amazonewoud, dat voor meer dan 60 procent in Brazilië ligt, is cruciaal voor de strijd tegen de klimaatverandering en het behoud van biodiversiteit. Het woud kampt nog altijd met zware ontbossing.

Vorig jaar werd 1.500 vierkante kilometer Amazonewoud vernield, een stijging met 88 procent tegenover 2011.

De laatste jaren waren er steeds minder grote delen van het Braziliaanse Amazonewoud gekapt, maar aan die evolutie lijkt een einde te zijn gekomen. De kans is groot dat de nieuwe, soepeler boswet van vorig jaar daarin een belangrijke rol speelt. Door de zwakkere Braziliaanse munt is het ook aantrekkelijker geworden om hout te exporteren naar het buitenland.

take down
the paywall
steun ons nu!