Verslag, Nieuws, Wereld, Politiek, Facebook, Google, NSA, Yahoo, Snowden -

Internetbedrijven vechten terug

Vorige week werd bekend dat bedrijven vaak de vraag krijgen van de NSA om gegevens van klanten vrij te geven - of daar ronduit toe gedwongen worden. Dat krijgt nu een staartje.

vrijdag 13 september 2013 17:40
Spread the love

De bedrijven Facebook, Google en Yahoo hebben elk appart moties ingediend bij het Foreign Intelligence Surveillance Court in de VS. Dat is een federale rechtbank die de buitenlandse supervisie van Amerikaanse inlichtingendiensten overziet. 

Google wilt het recht vrijwaren om gedetailleerde statistieken te publiceren omtrent de nationale veiligheidsverzoeken die het krijgt van de NSA. Het bedrijf vraagt ook om zaak publiekelijk te behandelen.

Facebook vraagt om het recht om meer informatie over het aantal verzoeken van de NSA en de aard ervan vrij te mogen geven. De motie van Yahoo houdt ongeveer hetzelfde in.

Hoogverraad

Woensdag 11 september reageerde de CEO van Yahoo, Marissa Mayer, op het NSA-schandaal waar haar bedrijf bij betrokken was. Ze beantwoordde daarmee de vraag van een journalist die wilde weten wat er zou gebeuren als Yahoo niet zou meewerken met de inlichtingendienst. 

“Geheime informatie vrijgeven is hoogverraad en spionage,” zei ze. “Daarvoor wordt je opgesloten.” Ze legde uit dat wanneer de overheid komt vragen om informatie over Yahoo-gebruikers, het bedrijf altijd probeert om te weigeren.

“Ik ben er trots op dat Yahoo altijd al probeerde om de NSA te weerstaan. In 2007 hebben we daar een rechtszaak over aangespannen, maar die hebben we verloren. Het punt is, we verloren en als je niet meewerkt is dat hoogverraad.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!