China pakt vervuiling aan
Nieuws -

China pakt vervuiling aan

BRUSSEL — De Chinese overheid kondigt de strengste maatregelen tot nog toe aan om de chronische luchtvervuiling in het land aan te pakken. Ze wil het gebruik van steenkool terugdringen en de meest vervuilende fabrieken sluiten.

vrijdag 13 september 2013 12:32
Spread the love

De maatregelen zitten vervat in een vijfjarenplan dat doelstellingen oplegt aan de 338 steden in het land. Tegen 2017 moet dat een merkbare verbetering in de luchtkwaliteit opleveren, zegt Wang Jian van het ministerie voor Leefmilieu in de krant China Daily. Zo moet de hoeveelheid fijn stof in de lucht gemiddeld met minstens een tiende naar beneden.

Voor sommige delen van het land zijn de doelstellingen een pak strenger. In de delta van de Blauwe Rivier met 20 procent en in de hoofdstad Beijing zelfs een kwart.

Steenkool

Om die doelstellingen te halen moeten een aantal bronnen van vervuiling aangepakt worden, met steenkool op de eerste plaats. In de meest vervuilde provincies mogen geen nieuwe steenkoolcentrales gebouwd worden.

Drie van die provincies, Beijing, Hebei en Shandong, hebben al beloofd het gebruik van steenkool met 73 miljoen ton terug te dringen, of 10 procent, tegen 2017. De drie gebruikten in 2011 meer steenkool dan de hele Europese Unie.

Druk

De Chinese overheid kwam onder toenemende druk om iets te ondernemen, zeker nadat het industriële noorden van het land begin dit jaar opgeslokt was door een dikke, gevaarlijke smog.

De machthebbers in het land zijn beducht voor groeiende protesten van de bevolking tegen de vervuiling en de ongebreidelde groei die een zware tol eist van het milieu.

Milieuverenigingen zijn blij met de doelstellingen, maar zijn teleurgesteld in de vaagheid van het plan over hoe die bereikt moeten worden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!