Enorme watervoorraden ontdekt in Kenia
Nieuws, Wereld, Afrika, Afrika, Water -

Enorme watervoorraden ontdekt in Kenia

BRUSSEL — Via satellietonderzoek zijn twee grote waterlagen ontdekt in een van de droogste en armste gebieden van Kenia. De ontdekking kan een belangrijke stap zijn in de strijd tegen droogte.

woensdag 11 september 2013 13:27
Spread the love

De waterlagen in het droge noordwesten van Kenia zijn volgens minister van Leefmilieu Judy Wakhungu een extreem belangrijke ontdekking. “Ze liggen niet eg diep en het zou niet te duur zijn om ze te ontwikkelen”, zei de minister. De lagen bevatten in totaal minimaal 250 miljard kubieke liter water en worden jaarlijks met 3,4 miljard kubieke meter aangevuld door de neerslag in de Keniaanse en Oegandese hooglanden.

Als de waterlagen aangeboord kunnen worden, is dat een zegen voor de 700.000 inwoners van de halfwoestijn in het noordwesten van het land, die voornamelijk leven van het hoeden van geiten, schapen en kamelen. De temperatuur daalt er zelden onder de 30 graden Celsius en water is er bijzonder schaars. De nieuwe watervoorraden kunnen het beschikbare water in Kenia met 17 procent doen stijgen.

Satelliet

De ondergrondse watervoorraden werden ontdekt via een nieuwe technologie om radargegevens van satellieten te interpreteren en te combineren met boorgegevens van de olie-industrie.

Dankzij de technologie van het Franse bedrijf Radar Technologies kan met 94 procent zekerheid ondergronds water worden opgespoord. Ze is al met succes gebruikt in landen als Ethiopia, Angola, Tsjaad, Darfoer en Afghanistan. De Keniaanse overheid wil dezelfde technologie nu gebruiken om het hele land mee in kaart te brengen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!