Wake in Vaticaanstad (foto: The Manila Bulletin).
Nieuws, Wereld, Politiek, VS, Syrië, Humanitaire militaire interventie, Protesten tegen oorlog -

Wereldwijde protesten tegen VS-interventie in Syrië

Het voorbije weekend werden over de hele wereld betogingen georganiseerd naar aanleiding van de nakende stemming in het Amerikaanse parlement over een mogelijke militaire interventie in Syrië. Een overzicht.

maandag 9 september 2013 18:30
Spread the love

Midden-Oosten

In Libanon verzamelden op vrijdag 6 september honderden anti-oorlogsdemonstranten zich voor de ambassade van de Verenigde Staten. Zij veroordeelden de pogingen van Washington om binnenlandse en internationale steun te vergaren voor een militaire interventie in Syrië.

Demonstranten droegen zowel Syrische als Libanese vlaggen en portretten van president Bashar al-Assad. De mogelijke interventie in Syrië werd door demonstranten gezien als een onderdeel van een breder plan om de zogenaamde ‘as van verzet’, die ook Iran en Hezbollah omvat, te ondermijnen.

Gedurende de betoging werden er via luidsprekers patriottistische liederen gespeeld en handen in rode verf gedoopt om het Syrische bloedvergieten te symboliseren. De demonstratie was georganiseerd door jongerengroepen die gelieerd zijn aan de pro-Syrische 8-maart-beweging.

Filipijnen

Ook elders in Azië kwam men op straat. In Manilla betoogden Filipijnen al op 5 september tegen de pogingen van de VS om internationale steun te vinden voor een aanval op Syrië. Daarbij werden Amerikaanse vlaggen verbrand.

Een aanval op Syrië zou meer te maken hebben met de buitenlandse bemoeienissen van de VS dan met aanrandingen van de mensenrechten, aldus de betogers. Op zaterdag 7 september hielden honderden een wake bij kaarslicht. Met borden waarop te lezen viel “Red de kinderen en mensen van Syrië, houd de VS buiten!”, wilden de betogers de vrede promoten.

Pakistan

In de Pakistaanse havenstad Karachi kwamen duizenden aanhangers van de islamitische partij Jamaat-e-Islami op straat tegen een mogelijke interventie van de VS. Met Syrische vlaggen en portretten van al-Assad riepen ze: “Insjallah! Insjallah!”

Ook hier werden Amerikaanse vlaggen en zelfs beeltenissen van Obama verbrand. Ze eisten dat de VS het Midden-Oosten met rust laat, en vooral de aanvallen met drones op moslimlanden staakt. Ook verwijten ze de VS het geweld in Egypte en Syrië.

De leider van Jamaat-e-Islami merkte op: “Amerika houdt van democratie, maar dat werkt niet in moslimlanden. Egypte is daar een goed voorbeeld van.”

India

In de Indiase hoofdstad New Delhi kwamen op 7 september politieke activisten en studenten op straat. De optocht leidde naar de Amerikaanse ambassade. Ze eisten dat de VS Syrië niet zou bombarderen. Op hun spandoeken stond onder meer: “De Amerikaanse droom heeft veel nachtmerries veroorzaakt”. In de deelstaat Tamil Nadu waren het vooral linkse partijen die op straat kwamen op 5 september.

Vaticaanstad

Zaterdagavond 7 september kwamen ongeveer 100.000 mensen bijeen op het beroemde Sint-Pietersplein in Vaticaanstad voor een vier uur durende wake. “Oorlog is altijd een teken van het mislukken van vrede. Het is altijd een verlies voor de mensheid. Geweld en oorlog zijn nooit de weg naar de vrede!”, sprak paus Franciscus de menigte toe.

Twee dagen voorafgaand aan de wake noemde paus Franciscus een militaire interventie in Syrië nog een ‘futiele bezigheid’. Hoewel de wake volgens woordvoerders van het Vaticaan als ‘apolitiek’ moest worden gezien, waren er wel spandoeken met anti-oorlogsleuzen op het Sint-Pietersplein aanwezig.

Verenigde Staten

In Washington kwamen afgelopen weekend minstens 150 demonstranten bijeen voor een mars richting Capitol Hill. Deelnemers droegen leuzen als “They say more war; we say no war”.

Medea Benjamin, oprichter van de actiegroep Code Pink, sprak de aanwezigen toe: “Plotseling zijn wij verenigd als Amerikanen. Luid en duidelijk zeggen wij dat we ons niet nogmaals in een oorlog laten meesleuren”.

Anti-oorlogsprotesten werden eveneens georganiseerd in andere Amerikaanse steden: zo op Times Square in New York en in Boston. Bij de demonstratie in New York waren eveneens Occupy Wall Street-activisten en enkele Syrische aanhangers van het regime-Assad aanwezig. Demonstranten droegen spandoeken met leuzen als “No more wars for corporate profit”.

Canada

Bij het VS-consulaat in Toronto kwam een tiental demonstranten bijeen. Organisator Sid Lancombe van de Canadian Peace Alliance sprak schande over het feit dat premier Stephen Harper zijn steun had uitgesproken voor een militaire aanval tegen het regime-Assad.

“Wij gaan de VS niet steunen terwijl het land weer een brute, immorele en illegale oorlog gebaseerd op leugens lanceert”, aldus Lancombe.

Rehab Saad, die zeventien jaar geleden van Syrië naar Canada emigreerde, vroeg president Obama niet een oorlog te beginnen “waarvan niemand weet waar en wanneer die gaat eindigen”.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!