Nieuws, Europa, Politiek, Roemenië, Europese Unie, Slovenie, Bulgarije, Europese fondsen -

Race tegen de klok om geld uit Brussel

De lidstaten van de Europese Unie moeten vóór het einde van het jaar de EU-fondsen die ze gekregen hebben, uitgeven, anders lopen ze het risico die fondsen kwijt te raken. Dat geldt in het bijzonder voor Midden- en Oost-Europese EU-landen, de voornaamste begunstigden.

maandag 9 september 2013 18:50
Spread the love

In de Bulgaarse hoofdstad Sofia zet het dagblad Trud op zijn voorpagina dat “Bulgarije 7 miljoen euro per dag moet verdelen of anders alles zal verliezen”. 

  Ruim 615 miljoen Bulgaarse leva (ongeveer 308 miljoen euro) van de financiële hulp voor 2013 “moet voor 31 december zijn uitgegeven, want anders zijn we dat geld kwijt”  , aldus de krant. Het niet-uitgegeven geld betreft zes van de zeven door de regering in gang gezette programma’s.

Ruim de helft van dat bedrag is bedoeld voor de ondersteuning van bedrijven in het kader van het Programma ter Bevordering van de Concurrentiekracht.

In de Roemeense hoofdstad Boekarest schrijft România libera dat “in plaats van het aanleggen van waterleidingen en het leveren van stromend water, wat de regering ten tijde van de toetreding van Roemenië tot de EU in 2007 had beloofd te zullen verwezenlijken in dorpen met meer dan tweeduizend inwoners”, de staat bovendien “boetes van honderdduizend euro dreigt te moeten betalen, wegens politieke en financiële belangenvermenging”.

Het dagblad constateert dat Roemenië “de [Europese] gelden van alle lidstaten het minst aanwendt. Zelfs in sommige rijke gemeenten is de situatie slecht. In Snagov bijvoorbeeld, waar diverse hoogwaardigheidsbekleders van alle partijen wonen, hebben twee van de vijf dorpen in de gemeente niet eens stromend water”.

“De beroerde prestatie van de Roemenen biedt slechts een schrale troost” voor het feit dat in Slovenië 882 miljoen euro aan Europees geld nog steeds geen bestemming heeft gevonden, aldus het dagblad Dnevnik in Ljubljana.

Dat bedrag vertegenwoordigt bijna 48 procent van de totale EU-fondsen die aan deze vroegere Joegoslavische republiek zijn toegekend, constateert de krant, wat het land in de Europese middenmoot plaatst. 

Dnevnik meldt overigens dat slechts 12 procent van de 94 procent van de Sloveense ondernemers die op de hoogte zijn van het bestaan van de Europese fondsen, een idee heeft van de omvang van de beschikbare middelen.

Dit artikel is eerder verschenen bij Presseurop

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!