Reportage, Nieuws, Afrika, Jeugdwerkloosheid, Sociaal-economisch beleid, Tunesië, Tunis, Sousse, Ennahda -

Gediplomeerden zonder werk houden donderdag betoging in Tunis

Van de 10 à 11 miljoen inwoners van Tunesië zijn er momenteel 300.000 mensen mét een diploma op zak die toch zonder (formeel) werk zitten. Het probleem van de jeugdwerkloosheid lag mee aan de basis van het grote ongenoegen dat in december 2010 leidde tot het volksprotest dat een einde maakte aan de dictatuur van Ben Ali. Veel is er intussen op dat vlak niet veranderd. Op 12 september houden werklozen een grote protestbetoging in Tunis.

maandag 9 september 2013 15:25
Spread the love

De werkloze jongeren voelen zich vandaag eens te meer in de steek gelaten door de politieke partijen die nu in de regering zitten. Deze hebben blijkbaar andere prioriteiten dan zich bezig te houden met de dramatische sociaal-economische situatie waarin het land zich momenteel bevindt.

De werklozen voelen zich vergeten, leven in moeilijke omstandigheden en krijgen nauwelijks steun van de overheid. Een duidelijk beleid om de zaken effectief aan te pakken, is er niet, ondanks dat feit dat een van de belangrijkste eisen van de Arabische lente precies ging over de hoge werkloosheid onder jongeren die wel een diploma haalden, maar er dan niets mee konden doen op de arbeidsmarkt.

Inmiddels hebben de 300.000 werkloze jongeren zich ook beter georganiseerd. Tijd dus om opnieuw van zich te laten horen.

Alleen al in de kuststad Sousse kwamen het voorbije weekend (zie foto’s) zo’n vijfhonderd werklozen van alle leeftijden samen om te protesteren tegen de gang van zaken en krachtdadige maatregelen te eisen van de regering. Want behalve veel beloftes kwam er nog niet veel in huis van een economisch herstelbeleid. Met de huidige gespannen politieke situatie – na twee politieke moorden op linkse oppositieleiders – is beterschap zeker nog niet in zicht.

Donderdag 12 september volgt er dan een grote betoging van werklozen in de hoofdstad Tunis.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!