(logo rekto:verso)
Nieuws, Cultuur, België, Wouter hillaert, Vlaamse Cultuurprijs, Podiumkunsten, Rekto:verso -

Rekto:verso wint Vlaamse Cultuurprijs

Het tijdschrift rekto:verso wint de Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten. Het is de eerste keer dat zo'n prijs niet naar een regisseur, maar naar een blad gaat. Vorige winnaars zijn onder meer Sidi Larbi Cherkaoui en Benjamin Verdonck.

vrijdag 6 september 2013 18:57
Spread the love

Theatermakers en regisseurs ten spijt wint het tijdschrift rekto:verso op vrijdag 6 september de Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten. Het blad, dat gratis tweemaandelijks wordt verdeeld, is een cultuurkritisch tijdschrift dat de lijn tussen vakliteratuur en actualiteit wil bewandelen. 

Uit het juryrapport: “Zowel in gedrukte vorm als op de website probeert rekto:verso een breed publiek te bereiken en de kunsten op hun maatschappelijk belang te bevragen. De bijdragen zijn vlot leesbaar, maar hebben toch inhoudelijke diepgang. Ze vertrekken vanuit boeiende maatschappelijke invalshoeken en worden zeer ruim verspreid. Vooral de dossiers over cultuurbeleid en cultuurpolitiek leveren een waardevolle bijdrage tot de publieke discussie over de podiumkunsten in Vlaanderen.”

Erkenning voor kritiek

Freelance cultuurjournalist en praktisch coördinator van rekto:verso Wouter Hillaert reageert blij: “We zijn heel tevreden, ook verrast natuurlijk, want we kunnen niet dansen of toneelspelen. As je er dan even over doordenkt kom je echter tot de conclusie dat de jury wellicht een statement wilde maken. Kritiek is nodig, enkel mooie of relevante voorstellingen volstaan niet in het culturele veld. Deze prijs is dus een erkenning; niet alleen voor ons maar voor alle kritische tijdschriften. We zijn vooral tevreden met het statement dat de jury maakt. Al is de geldprijs ook niet onaardig natuurlijk.”

Volgens Hillaert is er zeker ruimte in Vlaanderen voor meer cultuurkritiek. “Als je kijkt naar de subsidies die verdeeld worden onder het kunstendecreet, kom je tot de conclusie dat er 99.5 procent van die subsidies naar productie en verdeling gaat. Dat is ergens te begrijpen, maar men mag de reflectie niet vergeten. Die is essentieel.”

“Wij hebben lol bij rekto:verso. We werken bewust vrijwillig. Ik weet echter niet of dat op maatschappelijk niveau een goede zaak is. Wat vaker besproken zou moeten worden zijn de instellingen op zich. Dat is wat wij willen doen. Kranten stellen zich te weinig vragen over het cultuursysteem. Het hoeft niet altijd over individuele boeken en voorstellingen te handelen, het is ook zeer belangrijk om het sociale en culturele systeem erachter te belichten..”

‘Bastaard’ van de podiumkunsten

rekto:verso had natuurlijk ook een andere prijs kunnen winnen. Hillaert: “Zelf dachten we altijd dat we misschien ooit de Cultuurprijs voor vrijwilligers zouden winnen, maar het is deze geworden. Dat is even goed, of zelfs beter. Het is best fijn om de prijs te krijgen als ‘bastaard’ van de podiumkunsten. Ik zou niet pleiten voor een Cultuurprijs voor tijdschriften, daar zijn er vermoedelijk te weinig voor. Een Cultuurprijs voor kritiek is echter geen slecht idee.” 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!