Nieuws, Cultuur, Recensie, Cd-recensie, Girls In Hawaii, Everest -

LuisterPost: Girls In Hawai: Everest

De derde plaat van het Belgische Girls In Hawaii is een van de meest opmerkelijke werkstukken die dit jaar in België verschijnt. Omwille van persoonlijke, maar ook muzikale redenen.

vrijdag 6 september 2013 00:27
Spread the love

Muziek in België lijkt zich voor veel Vlamingen te beperken tot wat uit Antwerpen of Gent komt, maar ook in het zuiden wordt er vaak mooie, intense muziek gemaakt. Eén van die bands is Girls In Hawaii, een groep die in haar dertienjarig bestaan nog maar toe is aan een derde plaat.

Ontredderd

De reden daarvoor is een tragische. Eén van de leden Denis Wielemans kwam om bij een auto-ongeluk in 2010. Zijn broer Antoine was een van de andere leden en het ongeval liet de hele groep ontredderd achter. Pas twee jaar terug begon er weer iets te ontkiemen bij Antoine en de andere liedjesmaker van de groep Lionel Vancauwenberghe. Nu is er dan het resultaat en het is een ingetogen eerbetoon aan hun vriend en broer. Een plaat die klinkt als een warme golfstroom en waarin de tristesse traag haar weg zoekt naar een beter gevoel.

Omzichtig

De elf omzichtige liedjes zorgen er zonder bombarie voor dat de tijd voor de luisteraar even stil staat. Everest is geen pose, maar levert een heleboel levenswijsheid en de verhalen – als dat van ‘Mallory’s Heights’ – zorgen voor een vreemde gemoedsrust. Ook het niet verkeerd te verstaan ‘Misses’ sleept mee, al is de muziek lichtjes uptempo, net als bij ‘We are The Living’. Om maar te zwijgen van ‘Switzerland’ dat langzaam uitgroeit tot een hoogtepunt.

Deze plaat is hard gepolijst als een zwerfkei en trekt je mee in een uiterst persoonlijke en volwassen maalstroom, zonder dat het voyeuristisch wordt. De luisteraar hoeft zelfs het verhaal achter Everest niet te kennen om erdoor diep geraakt te worden.

Koen de Meester

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!