Aan de ombuds van De Standaard: laat ze elkander wat uitmoorden

Aan de ombuds van De Standaard: laat ze elkander wat uitmoorden

vrijdag 6 september 2013 20:54
Spread the love

Naar aanleiding van een bericht over minister Milquet die meer inspanningen vraagt voor Syrische vluchtelingen (De Standaard, 6/9/2013), stond de Facebookpagina van De Standaard opnieuw vol commentaren die xenofoob en zelfs ronduit racistisch zijn. Sophie Vanonckelen merkte eerder al op dat de Standaard vaak dubbelzinnige of foutieve titels boven haar artikels zet, alsof ze de controverse opzoekt. Ze is verbaasd dat deze zelfverklaarde kwaliteitskrant racisme en xenofobie faciliteert en zelfs uitlokt en aanmoedigt. Ze schreef hierover een brief aan de ombudsman van De Standaard, Tom Naegels.

Beste Tom,

u hebt het ongetwijfeld vaker gehoord: de commentaarsectie van de De Standaard-facebookpagina begint zo langzamerhand te lijken op een stinkend riool, waarbij De Standaard zelf de faciliteiten levert om de goorste, racistische vuilspuiterij te publiceren voor “kwaliteitskrantminnend” Vlaanderen.

De laatste tijd valt het me op dat de journalisten van uw krant, vermoedelijk doelbewust, tendentieuze titels zetten boven artikels die te maken hebben met (in willekeurige volgorde): migranten, vluchtelingen, moslims, asielproblematiek, scholentekort, het Midden-Oosten, werkloosheid, en voor de volledigheid voeg ik er nog allochtonen aan toe (hoewel ik uit Gent kom en dat woord dus niet gebruik).

Hoewel het oorzakelijk verband vaak ver te zoeken is, ruiken velen hun kans om (in veelal niet foutloos Vlaemsch) hun ongenoegen, frustratie en racisme te luchten.En zo komt het dat er langzamerhand een bijzonder onaangename lucht hangt rond uw Facebookpagina.

Nu moet u weten, beste Tom, dat ik een idealist ben. Ik geloof in het goede in elke mens. Onder die laag vuilbekkerij, schuilt wellicht gewoon angst en onwetendheid. Dus ik doe mijn best, Tom, om aan mensen het verschil uit te leggen tussen een vluchteling, een migrant en een asielzoeker. Of ik tracht de situatie in het Midden-Oosten te duiden. Ik ben cultuur- en godsdienstwetenschapper. Ik durf hier dus best iets over te zeggen.  En het verbaast me, Tom, dat ook mensen die geen benul hebben van wat ze zeggen, dankzij uw krant de gelegenheid krijgen om haat, angst en foutieve informatie te zaaien onder uw publiek.

Er wordt blijkbaar niet gemodereerd. Meer nog, het lijkt alsof uw slechtgekozen titels smeken om de aandacht van racisten, die op hun beurt smeken om de aandacht van niet-racisten. Een vuile, rottende brij van geruzie, zo ziet menig forum eruit, zal wellicht uw tegenwerping zijn. En dat iedereen recht heeft op zijn mening, dat ook. En dat u niet alle commentaren kan lezen, inderdaad (lijkt me een hondenjob). En dat we lief moeten zijn en ons verontschuldigen en elkaar nu flink een handje geven en het nooit meer doen.

Het is de eerste en de laatste keer dat ik je schrijven zal , Tom. Mijn liaison met De Standaard is voorbij. Ik denk dat ik niet behoor tot het publiek dat uw marketeers voor ogen hebben. Want dàt kan toch de enige reden zijn waarom u uw Facebookpagina zo onzorgvuldig beheert, right? Goed, Tom, ik laat je en ik wens jou en de hele redactie een ontspannende avond en een fijne nachtrust toe, met de wetenschap dat niet ik, maar onder meer de auteurs van onderstaande commentaren jullie nieuwe publiek vormen.Slaap zacht.

Commentator X:  “laat die oorlog maar wa duren , kunnen ze mekander wa uitmoorden”

Commentator Y: “Me dunkt dat we hier te maken hebben met een ware Arab-fanaat; je loopt blijkbaar niet hoog op met de autochtone bevolking, Sophie? Als ik zo naar je laatste comment kijk is het niet anders dan” hoera voor de Moslim”! […] Alleen al het feit dat je je tijd verdoet aan zulke zinloze studies. Span je eens in voor je eigen volk, zeg!Ach, ik ga geen verdere woorden verspillen aan jou! Tijdens WO II werden mensen als jij geëxecuteerd!

Commentator Z: “VOL IS VOL TRUT. Er zijn hier al veel te veel uitvreters! Is het zo dat je “besparingen” gaat doen? Ik hoop dat Uw kinderen méér verstand hebben en het je eens goed inpeperen. Of poepen die islamieten zooo goed?

PS: het enige wat ik vraag is een moderator op jullie Facebookpagina.

take down
the paywall
steun ons nu!