Sportpaleis is klaar voor een nieuw tijdperk
Nieuws, Lokaal, Antwerpen, Sportpaleis, Openbaar vervoer, Rolstoelgebruikers, Provincie Antwerpen, Slechthorenden, Fleetwoot Mac, Audioringleiding, Buurtoverlast, Energiedak, Concertzaal, Slechtzienden -

Sportpaleis is klaar voor een nieuw tijdperk

ANTWERPEN - Op woensdag 11 september 2013 is het exact 80 jaar geleden dat het Sportpaleis werd opgeleverd. Na de vernieuwing van het dak in 2010 werd gestart met de binnenrenovatie. De capaciteit van de zaal is opgetrokken naar 23.001 bezoekers, waardoor het Sportpaleis de 4de plaats verwerft in de top-tien van de grootste concertzalen ter wereld.

donderdag 29 augustus 2013 14:15
Spread the love

Met de afbraak van de laatste stukken van de wielerpiste en de vervanging van de gelijkvloerse mobiele zittribunes door betonconstructies werd de laatste fase van de binnenrenovatie afgerond en is de concertzaal aangepast aan de hedendaagse normen.

Comfort en veiligheid

Er werd uiteraard veel aandacht besteed aan veiligheid en comfort. Zo werden de toegangen tot het middenplein, de koptribune en de zijtribunes sterk vereenvoudigd. De doorgangen voor het publiek werden breder gemaakt zodat er vlottere circulatiemogelijkheden zijn ingebouwd naar de cateringruimtes en de in- en uitgangen.

Rolstoelgebruikers

Nieuw is dat rolstoelgebruikers voortaan zelfstandig het Sportpaleis binnen kunnen via aangepaste ingangen en zonder hinder van al te steile hellingen. Aan de cateringruimtes kunnen ze terecht aan verlaagde bedieningstogen en in de zaal zelf is het aantal rolstoelplaatsen meer dan verdubbeld.

Rolstoelgebruikers krijgen in de concertzaal voortaan prominente plaatsen, helemaal vooraan op de rechterzijde, een zone die standaard en structureel voor hen is voorbehouden. Veel dichter bij het podium dus dan voor de renovatie het geval was zodat ze van op de eerste rij een optimale belevingswaarde van het evenement en een uitstekend uitzicht op de activiteit gaan hebben.

Audioringleiding

Nog dichter bij het podium zijn er plaatsen voorzien voor slechtzienden en slechthorenden en dragers van een hoorapparaat kunnen er gebruikmaken van de audioringleiding die het signaal rechtstreeks van de mengtafels doorstuurt naar het hoorapparaat.

Buurtoverlast

“De schaalvergroting zal geen negatieve impact hebben op de buurt. Wij zetten ons verder in op het gebruik van het openbaar vervoer”, licht Sportpaleismanager, Dirk Van Esbroeck toe.

“Nog voor de opening van de Lotto Arena hebben we in samenwerking met De Lijn het combiticket ontwikkeld dat niet alleen toegang verleent tot de zalen, maar ook het vrije gebruik van het openbaar vervoer garandeert. Bij druk bijgewoonde evenementen zetten we extra tramstellen in.”

“Uit tellingen blijkt dat onze mobiliteitsinspanningen door het publiek en de bewoners van de omliggende woonwijken worden gewaardeerd. Minder dan 60 procent van de bezoekers komt nog met de auto. Dit willen we nog verbeteren in de toekomst door het Park & Ride-aanbod te verfijnen en meer fietsenstallingen aan te bieden.”

Fleetwood Mac

Op dit ogenblik wordt de binnenrenovatie, goed voor een kostenplaatje van 20 miljoen euro, afgewerkt. De helft werd gefinancierd door erfpachtgever provincie Antwerpen. De NV Antwerps Sportpaleis zelf investeerde eerder al 33 miljoen euro om de Sportpaleissite de 21ste eeuw binnen te loodsen.

De ombouw van het bekende groene dak naar een blauw energiedak in 2010 kostte het Sportpaleismangement nog eens 2 miljoen euro extra.

Het eerste concert waarbij de volledige capaciteit van de zaal zal worden ingezet, vindt plaats op woensdag 9 oktober 2013 met een uitverkocht concert van Fleetwood Mac.

take down
the paywall
steun ons nu!