Gletsjer in Alaska die door stijgende temperaturen afbrokkelt en smelt (foto: Len Radin/Creative Commons).
Nieuws, Wereld, Milieu, Klimaatverandering, IPCC, Global warming, CO2-uitstoot, Broeikasgassen, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), Klimaatexperts -

Nieuw klimaatrapport van IPCC uitgelekt

Een versie van het nieuwe aankomende klimaatrapport van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) is gelekt en het ziet er niet al te best uit. De resultaten zijn in vergelijking met het vorige rapport uit 2007 alleen maar verergerd. Terwijl het IPCC toen nog voorzichtig was, is het er nu haast volkomen van overtuigd dat de mens dé oorzaak is van de klimaatverandering die als een zwaard van Damocles boven onze hoofden hangt.

donderdag 29 augustus 2013 18:05
Spread the love

Het IPCC is een organisatie van de VN bestaande uit onderzoekers en klimaatexperts die de gevolgen van de opwarming van de aarde in kaart brengt. Met de resultaten van het onderzoek poogt het IPCC de wereldgemeenschap concrete maatregelen op beleidsvlak voor te houden om het onafwendbare worst case-scenario alsnog te keren.

Het belangrijkste hoofdpunt uit het recentste rapport – dat nog officieel gepubliceerd moet worden maar The Washington Post kon al een eerste draft inkijken – is de vaststelling dat menselijke activiteit wel degelijk verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde in de laatste decennia. In het rapport van 2007 waren de klimaatexperts daar al voor 90 procent zeker van, nu al voor 95 procent.

Zo is de stijging van de uitstoot van de broeikasgassen CO2 en methaan in onze atmosfeer in de laatste 22.000 jaar nog nooit zo groot geweest. Gletsjers zijn wereldwijd 22 procent sneller gesmolten tussen 1993 en 2009 dan in de eeuwen ervoor.

De ijsoppervlakte van Antarctica is 5 keer sneller geslonken tussen 2002 en 2011 dan tussen 1992 en 2001. Het zeewaterniveau is tussen 1993 en 2010 gestegen met 3,2 millimeter per jaar. Tegen 2100 zou het zeewater stijgen met een gemiddelde van 41 tot 61 centimeter afhankelijk van de toekomstige broeikasgasuitstoot.

De voorbije dertig jaar was de warmste periode in 800 jaar.

Het zijn maar enkele bevindingen die al bekend zijn. Het blijft afwachten tot het eerste deel van het definitieve rapport van het IPCC dat normaal eind september 2013 verschijnt.

take down
the paywall
steun ons nu!