Nieuws, Cultuur, Recensie, Cd-recensie, Franz Ferdinand -

LuisterPost: Franz Ferdinand: Right Thoughts, Right Words, Right Action

De Schotse band Franz Ferdinand keert terug met een van de beste platen uit haar bestaan.

donderdag 29 augustus 2013 12:00
Spread the love

Volgend jaar is het honderd jaar geleden dat de Oostenrijks-Hongaarse troonopvolger Franz Ferdinand vermoord werd in Sarajevo. Het schot van Sarajevo zou het begin van de eerste wereldoorlog inluiden en goed twaalf jaar geleden ook voor de naam van de Schotse band zorgen.

De groep ontketende weliswaar geen wereldoorlog, maar de alternatieve muziekcommuniteit liep behoorlijk storm voor hun dansbaar-strakke maatpakmuziek. Met recht en reden, want Franz Ferdinand hield zo een stukje van de echt knappe new wave in ere (laat u niets wijsmaken door nostalgische, ouder wordende mannen: er zat veel eyeliner-rommel tussen, maar niet zoveel als bij de houthakkers van de grunge bij voorbeeld).

back to basics

Ondertussen is het alweer vier jaar geleden dat Alex Kapranos (zang/gitaar), Bob Hardy (bas), Nick McCarthy (gitaar en toetsen) en Paul Thomson (drums) iets lieten verschijnen. Er kwamen wel geruchten uit hun thuisbasis dat ze back to basics zouden gaan. En dat is het ook geworden.

cut the crap

Right Thoughts, Right Words, Right Action zit in een snelle hoes en de adrenaline stroomt weer vrijer dan de Donau. De tien gedoseerde shots duren in het totaal goed 35 minuten. Een ouderwetse lengte van een plaat en de goede, want als er één zaak is die de terugkeer van het vinyl heeft gezorgd dan is het wel dat bands en artiesten nu weer platen maken op mensenmaat. Het verplicht groepen ook tot (danku The Clash) cutting the crap.

eeuwigheid

Het begint met het enthousiaste ‘Right Action’ en dat zinderende gevoel verlaat de luisteraar niet meer. Een hoogtepunt is ‘Fresh Starwberries’ waarin Kapranos de groep even in het kader van de eeuwigheid plaatst met een zin als We are fresh strawberries, we will soon be rotten, we will all be forgotten’. Om maar te zeggen dat Franz Ferdinand niet alleen nog de snee, maar ook de humor van haar beste dagen heeft bewaard. De laatste woorden van de laatste song ‘Goodbye Lovers & Friends’ zijn ‘But this really is the end’. Eindigen in schoonheid, het was die andere Franz niet gegeven.

Koen De Meester

Right Thoughts, Right Words, Right Action is nu uit op Domino.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!