Milwaukee
Nieuws, Wereld -

Duizenden werknemers op straat in grootste stakingsbeweging ooit in Amerikaanse fastfoodsector

In heel de VS komen duizenden werknemers van de fastfoodindustrie op straat. Ze eisen niet minder dan een verdubbeling van hun loon.

donderdag 29 augustus 2013 14:52
Spread the love


doc

Het is niet de eerste actiedag maar wellicht wel de grootste tot nog toe. De staking wordt georganiseerd door lokale organisaties en ondersteund door de vakbond Service Employees International Union (SEIU).

Verwacht wordt dat er acties zijn in minstens 35 steden. De deelnemers aan de actie eisen het recht om lid te worden van een vakbond en een leefbaar loon. Volgens hen betekent dat laatste dat het huidige minimumloon van 7,25 dollar verdubbeld moet worden. Nu hebben werknemers in fastfoodketens die twee shiften werken het vaak nog moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen.

Uit cijfers blijkt dat door de crisis meer mensen aangewezen zijn op een job in de fastfoodindustrie. Vroeger maakten (schoolgaande) tieners een kwart uit van het aantal werknemers in de sector. Dat is gedaald tot 16 procent. Hun plaats wordt ingenomen door mannen en vrouwen die met dat karige loon een familie moeten onderhouden. In totaal stelt de sector 2,4 miljoen mensen te werk.

De beweging tegen de lage lonen in de fastfoodsector begon in november 2012 in New York toen daar 200 werknemers een hele dag staakten. In juli waren er acties in onder meer Chicago, Detroit en Kansas City. Met de actie van donderdag gaat de beweging nationaal met geplande stakingen in Los Angeles, Dallas en Memphis.

De werknemers nemen een risico door actie te voeren. Ze riskeren ontslag door onwettige afwezigheid. 

Een verdubbeling van het minimumloon lijkt niet meteen haalbaar, maar de actievoerders zijn ook niet helemaal kansloos op een verbetering van hun lot. Na de acties van november verhoogden sommige restaurants het loon met een paar tientallen dollarcent per uur. Het tijdschrift Time noemde dit al de “biggest labor movement in the history of the fast food industry”.

De tegenstellingen in de fastfoodindustrie zijn schrijnend. Ceo’s in die sector verdienden in 2012 gemiddeld 788 meer dan het minimumloon. De zakenwebsite Business Insider berekende dat een verdubbeling van de lonen van de werknemers de operationele winst van McDonalds zou doen dalen tot… 5,5 miljard dollar (of 3 miljard minder dan vandaag).

Onlangs kwam McDonald’s onder vuur omdat het budgettips gaf aan haar werknemers die moeten rondkomen met een minimumloon.

De actiedag kan op Twitter gevolgd worden met de hashtag #829strike.   

 


dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!