Tussen enkele wapperende vlaggen, stond er op betogersborden te lezen: “Weg met de VS, weg met Rusland, weg met Assad.” De betogers zijn de bemoeienissen van buitenaf in Syrië dus beu, zeker nu er een gewelddadige tussenkomst van het Westen dreigt.
‘Nee’ tegen geweld
“Militaire acties hebben nog nooit vrede opgeleverd, maar de situatie net erger gemaakt. Elk conflict eindigt dan ook met onderhandelingen, dus waarom zouden we die uitstellen? Alleen onderhandelingen kunnen een uitweg bieden voor het probleem”, aldus Mario Franssen van de solidariteitsorganisatie Intal.
Ook Pieter Teirlinck van Vrede vzw wil alle betrokken partijen terug aan de onderhandelingstafel krijgen, maar roept bovendien op tot een volledig wapenembargo: “Alle landen leveren nu wel wapens aan zowel het regime als de rebellen. Het probleem dreigt daardoor alleen maar te escaleren.”
België moet een positie innemen
Voorts eisen de organisatoren dat de Belgische overheid zich expliciet moet uitspreken over de mogelijke inmenging van de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk in Syrië. De bevoegde ministers Reynders en De Crem blijven daar voorlopig bijzonder vaag over.
“Als onze overheid deze interventie afwijst, kan dat van groot belang zijn binnen de NAVO. We kunnen andere landen proberen te overtuigen dat zo’n westerse tussenkomt niet de juiste oplossing is”, legt Mario Franssen uit.
En-en-verhaal
De gevolgen van zo’n interventie zijn immers niet te onderschatten. “Een interventie betekent niet alleen veel leed voor de Syrische bevolking, maar de regio dreigt ook volledig te destabiliseren. Het is daar nu al onstabiel en een westerse tussenkomst zou alleen nog meer olie op het vuur gooien”, zegt Pieter Teirlinck.
“Een militair ingrijpen zou ons land ook hopen geld kosten. In tijden van crisis en immense besparingen is dat gewoon onaanvaardbaar”, voegt Franssen toe.