http://www.dailybulletin.com
Obama, Nieuws, Afrika, Racisme, Verenigde Staten, Discriminatie, American Dream, Wist je dat, wistjedat -

Wist je dat ‘I have a dream’ 50 jaar later nog steeds een ware nachtmerrie is?

Vijftig jaar geleden sprak Martin Luther King zijn beroemde aanklacht uit tegen de discriminatie van de zwarte bevolking in zijn land. Vijf jaar geleden werd Obama de eerste zwarte president van de VS en waren de verwachtingen hoog gespannen. De droom is nog steeds een nachtmerrie.

woensdag 28 augustus 2013 21:36
Spread the love

Enkele cijfers:

Zwarte kinderen hebben tweemaal zoveel kans als blanke kinderen om te sterven binnen het eerste levensjaar.

Bijna een op drie zwarte kinderen (32%) leeft in voedselonzekerheid. Dat is dubbel zoveel als blanke kinderen.

Een zwarte 17-jarige haalt het wiskundig niveau van een 13-jarige blanke.

In 2008 werd een zwarte VS-burger gemiddeld 71 jaar oud. Dat is 5 jaar minder dan een blanke en 6 jaar minder dan een doorsnee Cubaanse man (die in Cuba woont).

Zwarten lopen dubbel zoveel kans om werkloos te zijn als blanken.

Zwarten maken zes keer zoveel kans om gevangen gezet te worden als de rest. Eén op negen van de zwarte jonge mannen tussen 19 en 34 zit achter de tralies.

45% van de zwarten is eigenaar van zijn huis tegenover 74% van de blanken.

In 2005 was het mediaan vermogen van een blank gezin 11 maal zoveel als dat van een zwart gezin. In 2010 was dat al 22 maal zoveel. Een vierde van alle zwarten zit onder de armoededrempel.

Het Congres telt 100 senatoren. Welgeteld één onder hen is zwart.

Nog dit. Racisme is een nuttige ideologie om ongelijkheid niet alleen te rechtvaardigen maar ook te socialiseren. Net als seksisme is het een zelfonderdrukkende ideologie die de verwachtingen bij de betrokken deelgroep intoomt. Zwarten in de VS hebben gemiddeld een laag zelfbeeld en vinden het – net zoals de blanken dat vinden – normaal dat zij op school zwak presteren en minderwaardige jobs krijgen, als ze al aan werk geraken.

Er is natuurlijk wel een groep zwarten toegelaten tot de elite, sommigen hebben het zelfs tot politicus geschopt… Maar dat verandert niets structureel aan de zaak, het wordt daarentegen vaak als handig excuus gebruikt. VRT-reporter Johan Depoortere noemde de eerste verkiezing van Obama de marketingstunt van de eeuw. De man had overschot van gelijk.  

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!