Test-Aankoop test Belgische mobiele netwerken, Proximus blijft koploper
Test-aankoop -

Test-Aankoop test Belgische mobiele netwerken, Proximus blijft koploper

dinsdag 27 augustus 2013 11:47
Spread the love

De verbruikersvereniging Test-Aankoop heeft de 3G netwerkverbindingen van de drie grootste Belgische operatoren onderzocht: Proximus, Base en Mobistar. Ook de mobiele verbindingen van drie zgn. virtuele operatoren werden vergeleken: Scarlet, Mobile Vikings en Colruyt Mobile.

Virtuele operators ontplooien enkel commerciële activiteiten zoals abonnementen, prepaid telefoonnummers en vaak ook de verkoop van gsm’s en smartphones, maar voor hun operationele activiteiten gebruiken ze het netwerk van een full operator. Scarlet doet daarvoor een beroep op Proximus (Proximus is trouwens eigenaar van Scarlet), Mobile Vikings doet een beroep op Base en Colruyt Mobile tenslotte maakt gebruik van het Mobistar netwerk.

Zes identieke smartphones één week getest

De tests werden uitgevoerd met zes identieke smartphones, elk met een simkaart van één de zes geteste operatoren. De onderzoekers reden gedurende één week 1.600 km met de auto en 730 km met de trein, met de zes smartphones vlak naast elkaar. De smartphones registreerden de signaalsterkte, de verzend- en ontvangstsnelheid (nodig voor Facebook, om bestanden te bewaren op clouds, om filmpjes te bekijken of downloaden op Youtube) en de pingtijd (die real time is belangrijk voor videogesprek apps zoals Skype).

Snelheid stijgt

Eén van de meest opmerkelijke vaststellingen van de kwaliteitsvergelijking van Test-Aankoop is dat er heel duidelijke verschillen zijn, zowel bij de “echte” als de virtuele providers. Eerst een algemene vaststelling: volgens Test-Aaankoop is de algemene kwaliteit van de netwerken de laatste jaren aanzienlijk verbeterd. Zo is de geografische dekking flink uitgebreid en blijven de transmissiesnelheden stijgen. Bij Proximus en Base is de download ten opzichte van een jaar geleden verdubbeld, net zoals de upload bij Base en Mobistar (al ging dat bij Mobistar ten koste van de downloadsnelheid). De pingtijd daarentegen werd nergens verbeterd.

Proximus de grote winnaar, Colruyt Mobile geen aanrader

Proximus is onovertroffen op het vlak van de netwerkkwaliteit, met een gemiddelde downloadsnelheid die drie keer hoger ligt dan bij Mobistar. Base heeft het afgelopen jaar flink geïnvesteerd, en dat rendeert: Base wordt tweede na Proximus. Mobistar wordt als derde gerangschikt, en het wordt door Proxims en Base overklast wat de gemiddelde downloadsnelheden betreft. Bij de drie geteste virtuele operatoren scoort vooral Scarlet goed. Dat verwondert ons niet echt, want Scarlet is een 100% dochter van Proximus en mag dus diens volledig netwerk gebruiken. Mobile Vikings doet het, als klant van Base, zelfs ietsje beter dan Base zelf. Test-Aankoop vermoedt dat dit komt omdat de servers van Mobile Vikings minder worden belast dan die van Base zelf. Het zwakke broertje van de test is Colruyt Mobile  (dat, herhaling, klant is bij Mobistar). Zowel de surfsnelheid, de gemiddelde ontvangstsnelheid als de gemiddelde verzendsnelheid zijn traag, en Test-Aankoop raadt Colruyt Vikings daarom af voor wie online wil met een smartphone, een phablet of een tablet.

Telenet?

Tenslotte hebben we nog één grote bedenking bij de test: Telenet, de grootste virtuele operator in Vlaanderen dankzij de abonnementen King en Kong, werd niet getest. Test-Aankoop is immers een nationale vereniging en het tijdschrift wordt gepubliceerd in het Nederlands en het Frans. Wellicht oordeelt Test-Aankoop dat men in het zuiden van het land geen boodschap heeft aan testresultaten van een bedrijf dat vooral in Vlaanderen actief is? We blijven het vreemd vinden dat de grootste en sterkst groeiende mobiele telefonie provider niet getest werd. Anderzijds: misschien is men daar bij Telenet nog niet eens treurig om, want net zoals Colruyt Mobile gaat ook Telenet voor zijn mobiel netwerk aankloppen bij Mobistar…

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!