qalandia

Frans minister van Buitenlandse Zaken blind voor Palestijnse realiteit

dinsdag 27 augustus 2013 19:49
Spread the love

Op maandag 26 augustus werden 3 Palestijnen doodgeschoten door de Israëlische grenspolitie in het vluchtelingenkamp Qalandia op de Westelijke Jordaanoever.  15 Palestijnen werden verwond, waarvan zes nog steeds in kritieke toestand verkeren.  In de vroege morgen kwam een grote groep officieren aan in commerciële, niet-militaire voertuigen om een zogenaamde terreurverdachte te arresteren.  Tientallen jonge Palestijnen zagen dit gebeuren, waarna de grenspolitie hen met scherp beschoot.

Een ziekenhuis in Ramallah verklaarde twee jongemannen – 19 en 28 –  dood als gevolg van schotwonden.  Een derde man, 34 jaar, vader van vier kinderen, werknemer bij UNRWA was op weg naar zijn werk toen hij beschoten werd.  Hij overleed later aan zijn verwondingen. 

Het aantal Palestijnen dat sinds het begin van dit jaar op de Westelijke Jordaanoever werd gedood door Israëlisch vuur stijgt naar dertien.

Vorige week nog werd een Palestijn in Jenin doodgeschoten door het Israëlische leger tijdens een soortgelijke poging om iemand te arresteren. 

Terwijl dit de realiteit is, berichten Israëlische persagentschappen dat de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, op zondag 25 augustus zou hebben gezegd dat de nieuwe richtlijnen van de Europese Unie voor een boycot van bedrijven in de illegale kolonies op de Westelijke Jordaanoever een situatie hebben gecreëerd die de EU-leiders zo niet bedoeld hebben.

Op een persconferentie in Jeruzalem voegde Fabius eraan toe dat de EU zou kunnen overwegen om de boycotrichtlijnen enigszins te veranderen. 

“We moeten nagaan of de richtlijnen dingen creëren die onbedoeld waren,” zei hij, eraan toevoegend dat de nieuwe richtlijnen niet bedoeld zijn om de situatie te veranderen en te beïnvloeden, maar eerder “om lessen te trekken uit dingen die in het verleden zijn gebeurd.”

Palestina Solidariteit vraagt zich af welke lessen de EU zelf trekt als men zelfs niet wil onder ogen zien welke verschrikkingen de Palestijnen dagelijks moeten ondergaan.  Palestina Solidariteit pleit daarom voor een volledige boycot van Israëlische instituties, op vraag van het Palestijnse middenveld en naar het voorbeeld van de boycot in Zuid-Afrika.  De EU zou sancties moeten treffen tegen de Israëlische overheid en bedrijven moeten desinvesteren uit Israël. 

www.palestinasolidariteit.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!