Publiekslieveling van de dag Melanie di Biasio
Nieuws, Cultuur, België, Antwerpen, Jazz, Park den brandt, Armenië, Hooverphonic, Bertrand flamang, Jazz Middelheim 2013, Melanie dit Biasio, Tigran Quintet, Areni agababian, Andrew cyrille, Bambi pang pang deat -

Jazz Middelheim 2013 Armeense punkjazz, gewaagd én toegankelijk

Niet alleen Hooverphonic bleek een waardig vervanger voor de zieke Randy Newman, ook heel wat andere acts zorgden voor onvergetelijke momenten. Zo was er onder andere het Armeense Tigran Quintet Shadow Theater met gewaagde en geapprecieerde punkjazzimprovisaties en nog zoveel meer.

maandag 19 augustus 2013 09:30
Spread the love

Jazz is voor iedereen

Met een knipoog naar het Antwerpse stadsbestuur hanteert het festival dit jaar de slogan: “Jazz is voor Iedereen’ om de laatste muziekliefhebbers met drempelvrees te overtuigen toch naar het Park Den Brandt te komen: “Met de verbreding willen we de tickets voor Jazz Middelheim betaalbaar houden.” zegt festivaldirecteur Bertrand Flamang. “Wij willen vooral dit prachtige en veelzijdige muziekgenre met zoveel mogelijk mensen delen.

Door ieder jaar enkele ‘buitenstaanders’ te programmeren, waar beduidend meer volk op af komt, dan naar een concert met experimentele jazzmuziek, hopen we, alzo, het wat moeilijkere genre aan de harde kern van de jazzliefhebbers, in de toekomst op Jazz Middelheim te kunnen blijven aanbieden.”

Improvisatiestructuren

Met de drie muzikanten, Seppe Gebruers, Laurens Smet en Viktor Perdieus, die deel uitmaken van het septet Ifa y Xango, waarmee ze vorig jaar hun debuutalbum “Abraham” uitbrachten, kreeg die harde kern in ieder geval waar voor haar geld. Deze formatie die de derde dag mocht opstarten, bracht onder de werktitel: Bambi Pang Pang Feat eigen improvisatiestructuren, waarbij de persoonlijkheid van elke muzikant duidelijk tot haar recht kwam.

De drie zagen in de legendarische drummer Andrew Cyrille de persoonlijkheid die ze zochten om hun project voor Jazz Middelheim te vervolledigen. Andrew Cyrille is een icoon in de jazzwereld. Zijn grote kennis van de traditie en de roots van de jazz maakte van hem een drummer die de taal van de jazz uitbreidde zodat de aanwezigen lijfelijk konden ondervinden hoe pure authentieke jazz moet klinken. En dat bewees hij ook.

Punkjazz

Dat was ook zo bij het optreden van het Tigran Quintet Shadow Theater, waarbij zangeres Areni Agababian met haar bijzonder heldere en pakkende stem, haar Armeense roots en cultuur met het publiek deelde. Tigran bracht atmosferische punkjazzimprovisaties gemengd met de rijke folklore van Armenië, fors gespeend met frisse improvisaties, meeslepend ook, nostalgisch, maar vooral (h)eerlijk intens met een rijke knipoog naar de dramatiek, stemmingswisselingen en de unieke muzikale ongebondenheid die je in jazzmuziek kan leggen.

Publiekslieveling

Met haar toegankelijkere jazz echter, waarin de klanken van de bezwerende ritmes van Nina Simone en de mysterieuze inborst van Beth Gibbons, Scott Walker en Mark Hollis weerklinken, ontpopte Melanie di Biasio zich die zaterdag in het park Den Brandt al van bij de eerste klanken tot de lieveling van de dag. Met haar naturel en bijzonder helder stemtimbre sleepte ze alle aanwezigen dromerig mee in een bluesy spel tussen licht en schaduw met haar raadselachtige verslavend makende sounds.

Als geen ander raakt Biasio de essentie van puurheid, schoonheid en fel bezwerende jazzritmes. Voor haar concert op Jazz Middelheim omringde ze zich met vooraanstaande muzikanten als Pascal Mohy aan de piano, Pascal Paulus aan de analoge synthesizer, Sam Gerstmans aan de bas en Dré Pallemaerts aan de drums. Het publiek nam haar muziek gretig en gulzig op. Zij bewees op die zonnige zaterdag van 17 augustus 2013 in het Park Den Brandt ten volle dat jazzmuziek er inderdaad is voor iedereen. Ook in Antwerpen!

take down
the paywall
steun ons nu!