Mevrouw Sherry Vargson van het dorpje Granville Summit in de Amerikaanse staat Pennsylvania steekt het fracking gas aan dat met het water door het kraantje komt (foto www.thinkprogress.com)
Nieuws, Economie, Milieu, Politiek, Documentaire, CO2-uitstoot, Barack Obama, Gasland, Fracking, Josh Fox -

Documentaire ‘Gasland II’: “Gasindustrie steekt democratie in brand”

Regisseur Josh Fox brengt binnenkort een vervolg op zijn ophefmakende documentaire Gasland (2010) die hem een Oscarnominatie opleverde. Die film opende een maatschappelijk debat in de Verenigde Staten rond de omstreden praktijk van fracking. In Gasland II legt hij uit hoe deze industrie een gevaar vormt voor de democratie.

vrijdag 16 augustus 2013 14:00
Spread the love

Fracking?

Fracking is een technisch proces om olie of gas uit rotslagen te winnen. Een mengeling van water, zand en chemische stoffen wordt onder hoge druk in de grond geïnjecteerd wat scheurtjes in de grondlaag achterlaat. Het gas ontsnapt zo uit de rotslagen, wordt deels in de vloeistof opgelost. Het grootste deel komt vrij als gas en wordt zo opgepompt. Later wordt deze vloeistof terug opgepompt en geloosd in betonnen opslagplaatsen in de grond, zogenaamde projection wells. Voorstanders prijzen fracking om de economische onafhankelijkheid die het met zich meebrengt, terwijl steeds meer tegenstanders protesteren tegen de negatieve gevolgen.

In Gasland I bracht Fox deze schadelijke consequenties aan het licht: luchtvervuiling, gezondsheidsrisico’s, waterverontreiniging… Wetenschappelijk onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat vijftig procent van de projection wells na dertig jaar gaan lekken, waardoor de chemicaliën het milieu vervuilen, ziektes veroorzaken en de klimaatverandering nog versnelt.

Bovendien kan fracking kleine aardbevingen veroorzaken. Deze film focust op de impact van fracking op de lokale inwoners. Een beklijvend beeld uit de vorige Gasland is dat van het ‘drinkbare’ kraantjeswater – afkomstig uit waterbronnen – dat spontaan vuur vat (in werkelijkheid is het natuurlijk niet het water dat je kan aansteken, maar het gas dat samen met het water uit de kraan komt). In de landelijke gebieden waar fracking wordt toegepast, zijn de meeste bewoners afhankelijk van eigen bronwater, niet van klassiek leidingwater.

Gasland II

Waar de eerste film focust op de impact die fracking heeft op de lokale inwoners, gaat Fox in Gasland II meer in op de industriële lobby die er achter zit. Daarom gaat hij dieper in op de industrie die miljoenen spendeert om de Amerikaanse burger ervan te overtuigen dat fracking geen risico’s zou inhouden.

De betrokken bedrijven proberen om machtige politici te beïnvloeden. Lokale gemeenschappen kunnen erg weinig beginnen tegen deze grote bedrijven. Grondbezitters worden tegen elkaar opgezet en tegenstanders worden door de industrie bestempeld als opstandelingen. Regisseur Fox vindt dat dit nog veel verder gaat dan ontvlambaar drinkwater. Hij stelt cru dat de gasindustrie de essentie van de democratie aantast en de stem van de burger inperkt.

Daarnaast vindt hij het jammer dat de overheid en dan vooral de Amerikaanse president Barack Obama maar een matige stelling nemen in dit debat. De opwarming van de aarde is voor Obama een belangrijk thema, maar toch lauwert hij fracking zonder het zo bij naam te noemen.

Met de gaswinning op eigen bodem, kunnen de Verenigde Staten immers in hun eigen energiewinning voorzien. Hierdoor zijn zij minder afhankelijk van landen in het Midden-Oosten voor de toevoer van brandstoffen.Obama is er zelfs van overtuigd dat fracking kan helpen om de CO²-uitstoot te verminderen, maar Fox spreekt dit tegen. De uitstoot zou zelfs verhogen. Het methaangas dat vrijkomt bij fracking heeft nog meer schadelijke effecten dan de toegenomen CO²-uitstoot. Bovendien gaan de investeringen in fracking ten koste van investeringen in hernieuwbare energie.

Met zijn nieuwe documentaire hoopt hij president Obama en andere voorstanders te overtuigen om de eisen en bezorgheden van de getroffen bevolking ernstig te nemen en met hen te gaan praten. Economisch gewin strookt immers vaak niet met menselijk welzijn en gezond milieu.

Trailer vanGasland II’:

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!