Nieuws, Vrouwendag, Vrouwenrechten, Tunesië -

De 57e Nationale Vrouwendag in Tunesië: in het teken van protest

Op dinsdag 13 augustus vierde Tunesië haar 57e Nationale Vrouwendag. Van festiviteiten was er weinig te zien, protest was er des te meer. Vrouwenprotest dit keer en van alle leeftijd.

donderdag 15 augustus 2013 11:50
Spread the love

Tunesië is één van de meest vooruitstrevende islamitische landen op het gebied van vrouwenrechten. De wetgeving, die oorspronkelijk werd ingevoerd door Habib Bourguiba (nvdr: eerste president van de republiek Tunesië), is één van de meest progressieve in de Arabische en islamitische wereld. In Monastir, de geboorteplaats van de grondlegger, werden bloemen neergelegd aan het graf van Bourguiba in het familiemausoleum.

Deze nationale feestdag is van grote politieke betekenis geworden in het post-revolutionaire Tunesië. Tienduizenden vrouwen kwamen op straat in de hoofstad Tunis. Ze protesteerden vooral tegen een artikel in de ontwerpgrondwet, waarin vrouwen gezien worden als “aanvulling” op mannen.

Tijdens de kolonisatie (door Frankrijk), net als in veel andere Arabische landen, werden vrouwen door de kolonisator onderdanig gemaakt aan mannen, en buiten de samenleving gehouden. De plannen van de zittende en-Nahda- regering herinneren veel Tunesiërs dan ook aan die tijd. Ze vrezen dat de regering Tunesië terug in de tijd zal werpen en er een tweede Afghanistan of Saoedie-Arabië van zal maken. Reden genoeg om zich tijdens deze feestdag te laten horen en het vertrek van de huidige regering te eisen.

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!