Betrouwbare bronnen op het internet

Betrouwbare bronnen op het internet

dinsdag 13 augustus 2013 15:11
Spread the love

Een vorige generatie journalisten moest het doen zonder internet en zonder Google. Om feiten te checken hadden ze enkel een telefoon – zo’n vast toestel met een draaischijf – en hun eigen archiefmappen. Met wat geluk konden ze ook beroep doen op de documentatiedienst van hun redactie.

Nu vind je een eindeloze stroom informatie online. Rapporten van nationale en internationale instellingen, statistieken van de nationale bank, Eurostat en de Oeso, persberichten, uitgeschreven toespraken, transcripties van persconferenties en de archieven van alle kranten in de wereld.

Er staat natuurlijk ook veel rommel op het internet en voor een beginnende journalist kan het op een ondoordringbaar oerwoud lijken.

Eerste belangrijke tip: wees sceptisch over elk citaat, elk feit en elk cijfer. Op Facebook circuleert de volgende grap: een foto van Lincoln met daarnaast het citaat ‘Don’t believe everything you read on the internet just because there’s a picture with a quote next to it.’

Ga altijd eerst op zoek naar de oorspronkelijke bron. Citaten kunnen geparafraseerd worden of uit hun context gerukt. Als het citaat afkomstig is uit een interview of persconferentie kan je proberen die tekst te pakken te krijgen.

Hetzelfde geldt voor cijfers. Wij lazen ooit een opiniestuk van Geert Noels waarin alle cijfers verkeerd waren. Bij Eurostat en de Oeso vind je heel veel sociaal-economische cijfers.

Heel wat bronnen zijn dubieus. Ook hier kan Google of een andere zoekmachine soelaas bieden. Stel je vind een interessante opmerking van pakweg David Icke. Als je even wat meer informatie zoekt over die man, vind je dat Icke eerder schreef dat mensen als Bill Clinton, George Bush en Frank Sinatra afstammen van een geheim ras van buitenaardse reptielen dat de wereld controleert. Dus toch even voorzichtig zijn met wat die man verklaart.

Bovendien gebruiken dergelijke websites en auteurs veel secundaire bronnen. Het kan dus zijn dat je daar een interessant feit of cijfer vindt over bijvoorbeeld het Amerikaanse buitenlandse beleid, maar in plaats van die site te citeren als bron ga je beter op zoek naar de originele bron. Het maakt je artikel geloofwaardiger. 

Het internet staat bol van dergelijke samenzweringstheorieën. Wees er alert voor. Al betekent dat ook niet dat alles wat ruikt naar een samenzwering noodzakelijk onzin is. Een samenzwering is de “the collusion of two or more people pursuing illegal means to effect some illegal or immoral end”, schrijft de Amerikaanse politicoloog en historicus Michael Parenti. En in die zin zijn samenzweringen schering en inslag. 

take down
the paywall
steun ons nu!