foto David Knockaert
Verslag, Nieuws, Wereld, Samenleving, Politiek, België, B-61-kernwapens, Hiroshima Nagasaki Herdenking, Vredesoverleg Gent -

Vredesoverleg herdenkt Hiroshima en Nagasaki

In Gent is naar jaarlijkse gewoonte een herdenking gehouden voor de nucleaire bombardementen op Hiroshima en Nagasaki, nu 68 jaar geleden. Organisator Vredesoverleg Gent mag tevreden zijn over een sfeervolle avond, met droog weer en een geïnteresseerd publiek.

zaterdag 10 augustus 2013 13:17
Spread the love

Centraal aandachtspunt bleef de boodschap aan de regering, gebracht door schepen Elke Decruynaere (Groen!): werk kernwapens ons land en de wereld uit. Daarmee sluit de organisatie zich aan bij de bredere nationale campagne tegen kernwapens. Zo kan de herinnering aan een tragedie die honderdduizenden mensen het leven kostte bijna zeventig jaar later de oproep tot vrede nieuw leven inblazen.

Tafereel van zang en licht

De herdenkingsavond in hartje Gent begon met een a capella zangconcert in de St. Niklaaskerk. De stemmen van De 2de Adem, een Gents kamerkoor voor hedendaagse muziek, benutte ten volle de akoestiek van het gebouw. Het programma van vredesliederen trok een volle bezetting van de voorziene plaatsen aan.

Na afloop van het concert en speech trok de menigte door de ingevallen duisternis naar de Korenlei. Daar werden, na de speech van schepen Decruynaere, symbolisch 68 lampionnen te water gelaten. De toon werd gezet onder de muzikale begeleiding van de Japanse Kyoko Ishida, die speciaal voor dit evenement naar België kwam. Van op een gondel musiceerde de zangeres, begeleid door de harpmuziek van Lakshmi, onder meer gekend van Night of the Proms tournees en optredens met het Vlaams Symfonieorkest.

Deze specifieke invulling van de avond was een bewuste keuze, zo meldt Pieter Teirlinck van Vrede Gent. “Om een breed publiek aan te spreken met een toch uitgesproken politieke eis, is het belangrijk dat we een laagdrempelig evenement organiseren. Een mooi muzikaal optreden kan iedereen bekoren en kinderen vinden het heel fijn om betrokken te worden bij de tewaterlating van brandende lampionnen.”

Een geslaagde opzet, zo beaamt Cecilia Derwael uit Gent, één van de aanwezige bezoekers. “Vorig jaar zijn we ook komen kijken. We doen dit uit algemene interesse, uit respect voor alle mensen die gestorven zijn. De tewaterlating van de lampionnen hebben we als zeer indrukkend ervaren.” Dit jaar heeft de herdenking voor Cecilia een persoonlijke toets, omdat ze een uitwisselingsstudente uit Nagasaki in huis heeft genomen. Deze nieuwe ‘dochter’ in het gezin is via haar middelbare school in Japan altijd nauw betrokken geweest bij de jaarlijkse herdenking.

Voor een kernvrije wereld

Hiroshima en Nagasaki getuigen van het verschrikkelijke en onmenselijke aspect van kernwapens. Eens deze massavernietigingswapens ingezet worden, zijn de gevolgen niet te overzien. Het is moeilijk voor te stellen wat er zou gebeuren als een dergelijke bom bijvoorbeeld ooit boven Gent of Brussel zou ontploffen.

“We willen het publiek hier even bij stil laten staan, maar we willen hen ook in beweging brengen om mee te helpen om een kernwapenvrije wereld te realiseren,” legt Teirlinck uit. Een kernwapenvrije wereld zal zich niet spontaan aandienen, daar is harde druk op onze politici voor nodig. “De Belgische regering moet haar eigen regeerakkoord uitvoeren waarin expliciet geschreven staat dat de regering zich zal inzetten en alle internationale initiatieven voor ontwapening zal steunen. Helaas stellen wij vast dat onze regering geen concrete stappen neemt.”

Hier is wel degelijk nood aan, want de kernwapenkwestie blijft actueel door de voortdurende spanning rond het Iraanse kernprogramma en de dreiging van kernwapens in Korea. Hopelijk is deze serene aanpak een efficiënte manier om de boodschap duidelijk over te brengen. Laat onze regering een daadkrachtige stap nemen. Zoals Luc Barbé stelt in zijn boek België en de Bom: “Zolang er landen zijn met kernwapens, zullen andere landen er ook willen hebben. Wie niet wil dat Iran en Noord-Korea kernwapens hebben, moet zijn eigen kernwapens opdoeken.

take down
the paywall
steun ons nu!