Opinie, Nieuws, België, Stampmedia, Prostitutie, Taboe, Lyle Muns -

Schandpaal voor een schandknaap

Deze week bekende de inmiddels ex-voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel bij te klussen als prostitué voor mannen. Het heeft niet veel gescheeld of puriteins Vlaanderen stond aan zijn voordeur met riek en fakkel.

donderdag 8 augustus 2013 15:18
Spread the love

Het Laatste Nieuws gooide woensdag de knuppel in het hoenderhok met het artikel “Voorzitter scholierenkoepel klust bij als prostitué“. De krant baseerde zich daarvoor op een blogpost van die voorzitter, Lyle Muns (19), begin augustus waarin hij bekent geld te verdienen met seks met mannen. Vlaanderen schoot massaal in een kramp.

Vetzakkerij

Muns is een gore vetzak. Want hij heeft seks met mannen. Én hij krijgt er geld voor. Bah. Seks. Met mannen. Voor geld. Smerig. Ik kan me niet van de mening ontdoen dat veel commentatoren – onder wie (toevallig?) veel mannen – een pak minder verbolgen zouden zijn, mocht Muns bekend hebben betaalde seks te hebben met vrouwen. Is het probleem hier echt de prostitutie? Of gaat het louter om het homoseksuele karakter ervan?

Zijn ‘bijbaan’ wordt eveneens gelijkgesteld aan allerlei perversiteiten binnen de maatschappij, zoals incest, pedofilie en bestialiteit. Laat ons duidelijk zijn: het gaat hier om een meerderjarige die niet-illegale diensten vrijwillig aanbiedt en met wie andere mannen overeenkomen hem daarvoor te betalen. In se geen enkel verschil met Hot Marijke, iemand met duizenden volgers op Twitter. Hoeveel onder hen noemden Lyle gisteren een vetzak?

Propaganda

Moedigt hij, ‘vanuit zijn functie als voorzitter’, minderjarigen aan zich te prostitueren? Doe niet belachelijk. Ten eerste heeft hij zijn ‘outing’ niet gedaan vanuit zijn functie en vertrok er ook geen persbericht vanop zijn bureau. De link met de koepel werd in de media gelegd en toen het nieuws openbaar werd, nam hij zelf ontslag. Roept hij op tot lichte zeden? Geen gelul. Wat ik zie, is een persoon die tevreden is met zijn keuze, maar die aan niemand oplegt.

Een taboe doorbreken, dat blijkt zijn bedoeling te zijn. En aan de reacties te merken, is er nog veel werk aan de winkel. Het is publiek geheim dat veel studenten zich prostitueren om studies of luxeproducten te betalen. Maar jong, dat openlijk toegeven! Dat doe je toch niet? Zelfs struisvogels krijgen hun kop zo diep niet in het zand. Is toegeven hetzelfde als verheerlijken? Nee. Het kan het debat wel ‘vereerlijken’ en jonge —vrijwillige — escorts een kans geven op betere ondersteuning.

Toegegeven: hoewel hij de oproep niet vanuit zijn voormalige functie doet, zal die wel bijgedragen hebben tot de hetze. En dat is misschien niet slechter, want wie kan taboes doorbreken? Iemand met een publiek forum. Waarom roepen homosporters homoseksuele voetballers uit eerste klasse op zich te outen? Waarom zorgde de keuze van Hugo Claus voor euthanasie voor zo’n publiek debat? Juist, het gaat niet om Jan Modaal.

In ‘t zwart

En die Jan Modaal wordt in dit debat ook een fiscale heilige. “Muns betaalt zelfs geen btw!”. The nerve. Een Vlaming die geen btw betaalt. Du jamais vu. Hypocrisie, beter dan dit wordt het niet. Dat Lyle in Terzake zelf aangeeft dat er geen fiscale regeling is voor sekswerkers, en hij daar dus om vraagt, vergeten we voor ‘t gemak. Zoals we dat gewoon zijn, zodra btw ter sprake komt. “In ‘t zwart, hé meneer. Da’s goedkoper, hé.”

Muns kiest ook nog eens voor ‘gemakkelijk geld’. De jongeman is lui omdat hij veel geld wil verdienen zonder geestelijke of handarbeid te verrichten. Wat die ‘handarbeid’ betreft, laat ik de open doelkans voor het goede fatsoen liggen. Maar dat seks geen gemakkelijke stiel is, bewijzen bijvoorbeeld de talrijke ‘handboeken’ die elk jaar verschijnen. Of dienen die enkel voor de prentjes?

Torenpoepers

Had Lyle beter gewacht tot hij ex-voorzitter was? Misschien wel. Had hij zijn boodschap beter moeten verpakken? Ja. Om het taboe echt bespreekbaar te maken en ‘collega’s’ een hart onder de riem te steken, had hij voorzichtiger en met een weloverwogen strategie de media kunnen benaderen. De focus en het debat werden na ground zero – het artikel in Het Laatste Nieuws – verlegd naar het meest smeuïge: betaalde homoseks open en bloot.

Maar ocharme, zuiver Vlaanderen. We wonen in een land waar een homoseksueel premier is, waar holebi’s mogen trouwen en waar er met torenpoepende burgemeesters gelachen kan worden tijdens carnaval. En toch schieten we in een kramp wanneer een jongeman van 19 openlijk toegeeft dat hij seks heeft met mannen tegen betaling. Goedkeuren hoeft niet, respecteren wel.

Terwijl lafaards altijd zullen schreeuwen om het hoogste woord, heeft Muns met één blogpost bewezen wie hier echt ballen aan zijn lijf heeft. En dat hij die gebruikt om geld mee te verdienen, daar hebben u en ik geen zeggenschap over.

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia – Gunther Malin

take down
the paywall
steun ons nu!