Het door fracking verontreinigde water van de familie Headley familie in Pennsylvania in 2009 (foto flickr creative commons/J.B.Pribanic)
Nieuws, Milieu, Politiek, Pennsylvania, Texas, Environmental Protection Agency (EPA), Doofpotoperatie, Fracking, Wyoming -

Frackingbedrijven dwingen zwijgplicht omwoners af

De Amerikaanse energie-industrie probeert met zeer extreme maatregelen bewijs van de funeste gezondheidsrisico's van schaliegasboringen – 'fracking' – in de doofpot te stoppen, zo bericht IPS.

donderdag 8 augustus 2013 21:45
Spread the love

‘Zwijg erover’ is de boodschap

Nieuw bewijs daarvan zag vorige week het licht. De Amerikaanse krant Pittsburgh Post-Gazette pakte bijvoorbeeld uit met een dossier over de familie Hallowich uit Pennsylvania. Dit gezin trof in 2011 een schikking van 750.000 dollar (563.541 euro) met het energiebedrijf Range Resources dat in de buurt van hun woning schaliegasboringen uitvoert. Dat is de prijs voor het akkoord dat zelfs de kinderen van het gezin, respectievelijk zeven en tien jaar oud, levenslange zwijgplicht oplegt. Zo wordt hun de mond gesnoerd over opgelopen gezondheidsproblemen, veroorzaakt door de lucht- en watervervuiling van fracking.

Vlak voor deze schokkende onthulling, werden door de regering van Obama gecensureerde Powerpoint slides over onderzoek door het natuurbeschermingsagentschap EPA (Environmental Protecton Agency) online openbaar gemaakt. Uit de slides blijkt dat er een verband bestaat tussen de boormethode gebruikt voor fracking in Pennsylvania en de lokale grondwaterverontreiniging. Twee klokkenluiders van het EPA benaderden het Amerikaanse Traditie Instituut (ATI) en onhulden dat de beslissing om deze bevindingen van de EPA-studie in Pennsylvania te censureren politiek ingegeven was. Centraal figuur in deze doofpotaffaire was Lisa Jackson, voormalig hoofd van het EPA.

Steeds meer schokkende getuigenissen vinden zo hun weg naar de buitenwereld. Volgens DeSmog Blog (een blog die misleidende campagnes over de klimaatverandering openbaar maakt) huren de betrokken olie- en gasbedrijven zelfs militaire specialisten in om bewoners in de buurt van frackingsites die zich verzetten via psychologische oorlogsvoering te intimideren.

Een ander geval waarin de industrie overheidsstudies naar fracking effecten onderdrukte, vond plaats in Texas. Het EPA startte er een onderzoek nadat een zekere Steve Lipsky klaagde dat zijn watervoorziening door methaanvervuiling ontvlambaar geworden was. Een jaar later werd het onderzoek gestopt toen het oliebedrijf, opnieuw Range Resources, EPA bedreigde.

Ook in de staat Wyoming bezweek EPA aan de druk van macht en geld. De initiële studie van het EPA naar waterbekkenvervuiling door fracking wordt overgedragen aan de regering. Die laat een nieuwe studie uitvoeren door EnCana, het boorbedrijf dat waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de lokale vervuiling.

Hoe moet het nu verder?

Oorspronkelijk zou in 2014 het resultaat van een uitgebreid EPA onderzoek naar de effecten van schaliegasboringen bekendgemaakt worden. De datum is inmiddels uitgesteld tot 2016. Ondertussen worden de schadelijke maar zeer lucratieve boringen in meer dan de helft van de Amerikaanse staten ongestoord verdergezet. Het is nog maar de vraag of ergens tijdens dit decennium een zo objectief mogelijke studie naar deze problematiek ook echt uitgevoerd én bekend gemaakt zal worden. Zolang de energie-industrie het zich makkelijk kan veroorloven om mensen om te kopen en de regering het maar over zich heen laat gaan, lijkt de kans op een degelijke aanpak van de meest schadelijke gevolgen voor mens en milieu miniem.

De energie-industrie behandelt bezorgde bewoners ronduit als ecoterroristen, die kost wat het kost het zwijgen moet worden opgelegd. Zo blijven slecht geïnformeerde mensen contracten ondertekenen die toestemming geven tot nog meer schaliegasboringen. Dat de Amerikaanse burgers intussen het risico lopen hun kraantjeswater niet meer te kunnen drinken, hun tuin besproeien met zwaar verontreinigd water en bij niemand verhaal kunnen halen, moeten ze er maar voor lief bij nemen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!