Nieuws, Minimumloon, Mc Donald's -

(Over)leven volgens McDonald’s

McDonald’s gaf Wealth Watchers International de opdracht om voor hen een website uit te denken boordevol handige budgettips voor de McDonald’s-werknemers. Dat deden ze vijf jaar geleden in samenwerking met VISA, met The Practical Money Skills Budget Journal als opmerkelijk resultaat.

dinsdag 6 augustus 2013 15:09
Spread the love

Practical Money Skills is eigenlijk een soort van budgetplanner die je moet leren je budget wijs te beheren en te ontdekken waar je geld naartoe gaat, want die vaardigheden betekenen ‘de sleutel tot je financiële vrijheid’.

Elke werknemer kreeg persoonlijk een printexemplaar van de budgetplanner overhandigd en de tips & tricks staan nog steeds online te lezen, ongeacht tal van verontwaardigde reacties in eigen land.

http://www.practicalmoneyskills.com/mcdonalds/budgetJournal/budgetJournal.php

Budgetbeheer voor dummies

Een kritische blik op de budgetadviezen van McDonald’s:

Een goede start naar de eindmeet van het financiële geluk betekent ‘doelen stellen’. Waarvoor wil je sparen? Wil je je gezin onderhouden of je kind naar de universiteit sturen? Eenvoudig overleven staat niet vermeld bij de voorbeelden.

De volgende stap is begrijpen waar je geld naartoe gaat. Zodra je dat doorhebt kan je een aantal slimme beslissingen nemen en eenvoudigweg beginnen met sparen.

Een eitje toch?

We krijgen zelfs een gedetailleerd budgetmodel gepresenteerd dat klaar en helder aangeeft hoe de werknemers hun inkomsten en uitgaven kunnen oplijsten en beheren.

Dat handige budgetmodel gaat uit van een gemiddeld inkomen dat uitgaat van twee lonen. Vooraleer u denkt dat we hier moeten uitgaan van het stel tweeverdieners dat we hier in België als norm beschouwen: McDonald’s raadt z’n werknemers impliciet aan om een tweede job te nemen. Logisch, aangezien je zelfs met een volstrekt ongeloofwaardig budgetmodel als dit niet de schijn kan ophouden dat het mogelijk is een menswaardig bestaan te leiden met een gemiddeld McDonald’s-loon.

Een gemiddeld inkomen blijkt volgens Practical Money Skills dus rond de 1000 $ per maand te schommelen, niet toevallig het loon van de slechtst betaalde McDonald’s-werknemer. 8,25 $ per uur, dat is wat een gemiddelde werknemer verdient bij de beroemdste hamburgerketen ter wereld. Onnodig te vermelden dat er dus twee inkomens nodig zijn om rond te komen. Dat brengt ons op een gemiddeld budget van 2000 Euro.

Het wordt pas echt interessant als we nader onderzoeken waaraan de gemiddelde Amerikaan dat gemiddelde inkomen zou moeten spenderen.

Alles kan, zolang je maar plant en spaart

Volgens de topeconomen van Practical Money Skills zet je best eerst 100 $ opzij. Kwestie van niet meteen in de goot te belanden in geval van rampspoed.

Huur of hypotheek wordt geschat op het volstrekt onrealistische bedrag van 600 $. Voor dat bedrag vind je misschien een achterbuurtstek in pakweg Ohio, maar in hartje New York of Los Angeles beland je met dat budget hooguit in de lockerroom van een of ander station. De gemiddelde huur in de VS bedraagt 1,048 $ per maand. In New York loopt dat gemiddelde op tot 3.000 $.

De auto afbetalen doe je voor 150 $ per maand. Geen idee wat voor auto dat is en hoe je het ding betaalt en onderhoudt voor dat ridicule bedrag.

Voor ziekteverzekering begroot men 20 $, net voldoende voor wat papieren zakdoekjes en een paar verpakkingen keelpastilles. Een alleenstaande werknemer van McDonalds zonder kinderen ten laste betaalt in werkelijkheid maandelijks 61 $ aan ziekteverzekering.

Voor verwarming werd 50 $ begroot. Waarschijnlijk onvoldoende voor wie in Californië leeft, ronduit belachelijk in New York, Chicago, laat staan in Alaska.

Ook opmerkelijk: levensmiddelen worden niet als vaste kost begroot, maar als ‘spending money’, na aftrek van vaste kosten. Met wat pech lijd je dus gewoon de helft van de maand honger.

Of de voorbeeldwerknemer kinderen heeft of niet blijft een goed bewaard geheim. Ze staan in ieder geval nergens gebudgetteerd; geen budget voor luiers, kinderuitzet, onderwijs, … Ook over diverse kosten en taksen, zoals stadstaksen, geen woord.

Na aftrek van alle vaste kosten, uitgezonderd voeding, biedt dit slimme budget de verstandige budgetbeheerder een te besteden bedrag van maar liefst 25 Euro per dag. Waarlijk riant.

Nieuwe schoenen, tandartsbezoek, een nieuwe wasmachine of koelkast, openbaar vervoer of benzine, kleren, … nergens te bespeuren in het voorbeeldbudget.

“You can have almost anything you want as long as you plan ahead and save for it”, zo luidt het optimistisch. Alles kan, alles ligt binnen handbereik, behalve menswaardig leven.

De keerzijde van de medaille

Ter illustratie: vorig jaar spendeerde Mc Donald’s maar liefst 6 miljard dollar aan winstuitkeringen en dividenden, het equivalent van 14.268 dollar per restaurantmedewerker. Intussen verenigen restaurantketens wereldwijd de krachten om de minimumlonen te bevriezen, terwijl de koopkracht van de gemiddelde restaurantarbeider maar liefst 20 % lager ligt dan 50 jaar geleden.

Op 30 juli ll. demonstreerden werknemers van McDonald’s, Wendy’s, KFC, Burger King en Domino’s Pizza in diverse Amerikaanse steden. Moeten we ons nog afvragen waarom?

take down
the paywall
steun ons nu!