Nieuws, Afrika, Politiek, Toerisme, Tunesië, Arabische lente -

Onrust Tunesië dreigt te stijgen vanaf vrijdag: Belgische toeristen kiezen voor Griekeland

De Belgische ambassade in Tunis raadt aan om verplaatsingen met de grootste voorzichtigheid aan de dag te leggen en afzijdig te blijven van manifestaties en betogingen. Ondertussen kiest een meerderheid van de Belgische toeristen in augustus voor Griekenland boven Tunesië.

zondag 4 augustus 2013 10:00
Spread the love

De stranden en omgevingen van de meeste badplaatsen liggen er, ondanks blauwe hemel, zee, en overbodige zon, temperaturen en palmbomen, momenteel eerder verlaten bij. Dat hebben wij de laatste dagen kunnen vaststellen in Monastir, naar aanleiding van de moord op oppositiepoliticus Mohamed Brahmi, nu bijna 2 weken geleden. Sinsdien is het erg onrustig in Tunesië.

Burgers demonstreerden dagelijks ‘s avonds tegen de regering. De meerderheid van de bevolking houdt de regering verantwoordelijk voor de moord, de tweede op een politicus in 6 maanden tijd. Overal zijn er sit-ins van ontevreden Tunesiërs.

Afgelopen week werden acht soldaten doodgeschoten in de buurt van de grens met Algerije. De regering vermoedt dat radicale islamisten achter de aanval zitten.

Zondag 4 augustus werd door de Tunesische politie in de hoofdstad Tunis een islamist doodgeschoten en vijf anderen gearresteerd in een huis waar wapens waren verstopt. In Jebel Chaambi, waar gevechten aan de gang zijn tegen rebellen, vond een militaire tankbestuurder de dood bij de ontploffing van een mijn. Daarbij raakten ook 5 soldaten gewond.

De talrijke televisiezenders worden dagelijks overspoeld met beelden, debatten en verklaringen van politici en burgers over de huidige toestand in het land.

De omzet in de toeristensector, goed voor 7 procent van het nationaal inkomen, zakte in het eerste kwartaal van 2011 met 3 procent. Toeristen bleven dat jaar massaal weg toen het Noord-Afrikaanse land de Arabische Lente beleefde. In 2012 kwamen alweer 6 miljoen toeristen naar Tunesië, 1 miljoen minder dan in 2010.

De moord in februari op de linkse, seculiere politicus en opposiitieleider Chokri Belaïd leidde opnieuw tot grote onrust. Daarna ging het iets beter tot de moord op Mohamed Brahmi. Sinds de revolutie bezochten 12,5 miljoen toeristen Tunesië, zonder dat er noemenswaardige incidenten plaatsvonden.

Met het einde van de ramadan of Suikerfeest in zicht (normaal nu woensdagavond), kan na het feest van de vreugde ‘Id-al-Fitr’ van donderdag, vanaf vrijdag na het middaggebeid weer meer en zwaarder onrust komen in heel Tunesië.

take down
the paywall
steun ons nu!