Nieuws, Afrika, Politiek, Tunesië, Habib Bourguiba, Arabische lente -

Geboorte Habib Bourguiba in mineur herdacht in Tunesië

Habib Ben Ali Bourguiba (1903-2000) was de eerste president van de Republiek Tunesië, van 25 juli 1957 tot 7 november 1987. Hij voerde tijdens zijn presidentschap tal van hervormingen door in het islamitisch land. Hij zorgde ervoor dat zijn land een vooraanstaande rol in de Arabische en islamitische wereld ging spelen op het gebied van vrouwenrechten. Hij verbood polygamie en legaliseerde echtscheiding.

zondag 4 augustus 2013 10:00
Spread the love

Onder het bewind van Bourguiba kreeg onderwijs een hoge prioriteit. Ook stelde hij de minimumleeftijd waarop meisjes konden trouwen op 17 jaar.  Nu nog kijken veel Tunesiërs met heimwee en nostalgie terug naar de tijd van toen, de tijd dat Bourguiba president was. Zaterdag 3 augustus vierde Tunesië, en meer bepaald ‘zijn’ stad Monastir, de 110de verjaardag van zijn geboorte.

Zo’n 500 mensen kwamen, wegens de Ramadan ‘s avonds laat (23 uur), op straat en vormden een stoet tot aan het mausoleum van Bourguiba vlakbij de Medina van Monastir. De plechtigheid, gekleurd door het protest tegen de huidige toestand in Tunesië, werd georganiseerd door de associatie  ‘La pensée bourguibienne’ en de ‘Association des fidèles à Bourguiba’.  Uiteraard waren familieleden talrijk aanwezig, maar ook voormalige ministers en…veel vrouwen.

In een verklaring zei Omar Shabou, president van het ‘Mouvement des Destouriens libres’ dat hij het spijtig vond, dat deze geboorteverjaardag geen nationale aandacht kreeg zoals het geval is in andere landen als symbolische leiders – onafhankelijk van hun politieke overtuiging – een eerbetoon krijgen. Hij nam  Turkije als voorbeeld, waar een een door de islam geïnspireerde partij aan de macht is, maar waar Atatürk, een Ottomaanse legerofficier, schrijver en revolutionaire politicus, ieder jaar met eerbetoon en respect word herdacht. “Zijn portretten sieren nog altijd alle officiële monumenten. Een voorbeeld dat ik hoop Tunesië ooit te zien volgen”.

Ondertussen blijft de situatie in vele steden chaotisch. Iedere avond wordt er in de grootste steden geprotesteerd, na het laatste avondgebed rond 21 uur. De Ramadan eindigt normaal woensdagavond. Vraag is hoe de onrust dan zal evolueren. Er wordt gevreesd dat het protest zich zal uitbreiden naar acties overdag. Volgende vrijdag wordt voor Tunesië dus een belangrijke dag om naar uit te kijken.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!