Nieuws, Coöperaties, Bankensector, NewB -

NewB vindt navolging in Nederland

Het spectaculaire succes van de coöperatieve bank NewB werkt aanstekelijk. In Nederland werd op 1 augustus de Financiële Coöperatie opgericht. Het initiatief verwijst expliciet naar NewB. De toekomstige bank is net als het Belgische voorbeeld geboren uit onvrede met de bankensector en uit de overtuiging dat het anders kan.

vrijdag 2 augustus 2013 11:24
Spread the love

Net als bij NewB wordt er in de eerste fase op zoek gegaan naar 10.000 coöperanten. Die heeft de Financiële Coöperatie immers nodig om zich te verzekeren van een voldoende groot draagvlak.

Als die kaap bereikt is wordt er een businessplan opgesteld en kan een bankvergunning aangevraagd worden. Coöperant worden kost twintig euro en geeft stemrecht tijdens de algemene vergadering.

Het is nog even afwachten of het initiatief een even hoge vlucht zal nemen als NewB. De Belgische bank verzamelde op twee dagen tijd al meer dan 10.000 coöperanten. Op de teller van de Financiële Coöperatie staan er een dag na de lancering 900 nieuwe leden – bijna een tiende van het beoogde aantal. 

Het is niet onwaarschijnlijk dat soortgelijke initiatieven in meerdere landen opgang zullen maken. Belgen zijn niet de enigen die naar een andere bankensector willen.

http://www.dfc.coop

take down
the paywall
steun ons nu!