Turkije: Na het protest, de repressie

Turkije: Na het protest, de repressie

donderdag 1 augustus 2013 15:02
Spread the love

Enkele weken lang stond Turkije in het midden van de belangstelling door het felle en aanhoudende burgerprotest tegen de AKP regering van eerste minister Erdogan. Nu de protesten na twee maanden strijd verzwakken en in vele steden gaan liggen zijn, rekent het regime af met de actievoerders door arrestaties, verboden, intimidatie en geldboetes.

  1. Arrestaties: De laatste dagen zijn in verschillende steden actievoerders gearresteerd. Zo werden in Ankara  15 mensen opgepakt waarvan er ondertussen 7 weer zijn vrijgelaten. Onder de gearresteerden zaten vertegenwoordigers van de oppositiepartijen, feministische bewegingen, vakbonden en andere middenveldsorganisaties (bron). Enkele dagen daarvoor waren al heel wat leden van de kamer van architecten en ingenieurs (TMMOB) opgepakt in Istanbul (bron) en recenter waren er ook arrestaties in Kocaeli (bron) en Mersin (bron).
  2. Verbod op politieke slogans in voetbalstadia: Maar de Turkse staat reageert niet enkel met arrestaties. Tijdens het burgerprotest speelden de voetbalsupporters een belangrijke rol. Ze ondersteunden niet enkel de protesten, maar namen vaak de leiding. De geest van het protest verlegde zich dan ook de laatste dagen van de straat naar de voetbalstadia waar enthousiast anti-regeringsslogans gescandeerd werden. Daar komt nu een einde aan, aangezien politieke slogans door het parlement uit voetbalstadia geweerd worden (bron).
  3. Geldboetes: Ook een affiche ophangen van één van de zeven dodelijke slachtoffers van de protesten blijkt illegaal te zijn. In Antakya hing een ‘volkshuis’ (haklevi) een grote affiche op met een foto van Abdullah Cömert met de volgende boodschap: “Voor Abdullah Cömert en voor onze eer, verenigen wij ons”. Deze actie viel blijkbaar slecht, want de organisatie kreeg een boete van 5500 lira (ongeveer 2200 euro) in de bus (bron).
  4. Intimidatie: Volgens berichten (bron), belt de politie ouders op van kinderen die participeren in activistische zomerkampen. De politie meldt de ouder dat hun kinderen op ‘terroristenkampen’ zitten.

Het is duidelijk dat het AKP regime het hier niet bij zal laten. Nu het protest minder massaal is grijpt ze terug naar tactieken die ze nooit echt verlaten heeft: intimidatie en repressie. Betogingen ter herdenking van dodelijke slachtoffers of andere mobilisaties worden nog steeds uit elkaar gedreven en de zogenaamde ‘organisatoren’ van het protest mogen zich verwachten aan juridische procedures.

take down
the paywall
steun ons nu!