Artikels uitschrijven in de perstent
Sfinks Mixed, Sfinks 2013 -

Het mediakamp van DeWereldMorgen.be op Sfinks: de kracht van de tegenwind

dinsdag 30 juli 2013 12:53

Oi Keltoum,

toen ik gisteren terug fietste na ons 5 dagen mediakamp in Sfinks Mixed vroeg ik mij af waarom ik mij, ondanks de tegenwind, zo goed voelde. Ik dacht meteen aan uw verhaal over een stukje ervarings-theater in de zomer van Antwerpen waar jij eens super-enthousiast uit kwam. Dat was het, ik kon mijn gevoel niet beter vatten. Neen, neen, natuurlijk was het mediakamp op Sfinks Mixed geen theater, het was 100% echt, maar toch had het iets van even uit het harde leven stappen in een vreedzame cocoon vol positivisme en creatieve expressie. Sfinks biedt dat al jarenlang aan in het landelijke Boechout.

De rauwe realiteit was dat wij al die dagen keihard gewerkt hebben, veel meer dan ‘nine to five’, we hebben weinig geslapen en dan nog op een matje op de grond, kilometers gestapt en gefietst, gesleurd met materiaal, gesukkeld met een lekkend dak bij de videomontage en toch is er dat aangenaam gevoel gebleven.

Dat was de kick, keihard werken en er een goed gevoel bij overhouden. Eens niet werken voor geld.

Het vrijwilligerswerk  in Boechout draagt dit speciale festival en creëert hiermee dat onnoembare surplus die de festivalgangers ervaren. Wij waren de hard werkende acteurs en de bezoekers speelden hun verwachtte rol perfect mee. Dit jaar was het belangrijk, er zouden andere mensen langskomen omdat het nu gratis was, en, zouden die ook zo behulpzaam het terrein proper houden, de bekertjes niet op de grond gooien? Ja dus, alles, tot en met de zware storm, verliep vlekkeloos, de vriendelijkheid regeerde. Zoiets doet hopen op een betere wereld, een boodschap die de podia vol wereldmuziek daar over het terrein uitzenden. In de Parlatent getuigden de artiesten over hun harde realiteit waar ze na het feest zouden naar terug keren, we mochten niet vergeten dat die er ook is. Sfinks herinnert er ons aan, DWM helpt hierbij, is wat extra wind in de zeilen.

Wind in de zeilen? In de maatschappij levert DWM eerder de nodige tegenwind. Ik geloof in ongebonden burgerjournalistiek, weg van de kijkcijfers ten dienste van de marketeers, weg van de verkoopcijfers van de kranten, een schuiloord vrij van marktgericht denken. 

Het hielp dat ons opperhoofd Christophe best tevreden was met de kwaliteit van onze teksten, foto’s en video’s die we voor DeWereldMorgen maakten. De buitenstaander die deze open brief toevallig meeleest moet maar eens door klikken om zich daar van te vergewissen. Anders, trager, dieper en vrij, vooral vrij, niet vervormd om in een strakke verkoopbare ‘format’ te passen. De jonge vrijwilligers/journalisten leren er hun stiel op een andere manier. Ze zullen hierdoor nog beter aanvoelen hoe het er in commerciële wereld aan toe gaat, hopelijk moeten ze, om hun huur te betalen, niet voor een katern schrijven die buiten de redactionele verantwoordelijk valt, je weetwel, die aangroeiende gedrukte leugens die de mediaconcerns ongevraagd tussen uw gazet plooien.

Keltoum, misschien moeten we voor de buitenstaander een foto met een kleine situering op de site zetten om de rijkdom van zo’n internationaal vrijwilligersgroepje te verduidelijken en kunnen we – mag ik volgend jaar weer meedoen? – voor een paar dik betalende klanten het mediakamp aanbieden als uniek, dagenlang ervarings-theater. We kunnen het ook als therapie verkopen voor wie verzuurd en ontgoocheld in zijn materiële welstand vast zit en niet meer in een betere wereld gelooft.

Dikke merci, baas Keltoum, cretieve Greet, opperhoofd Chiristophe, lieve Walter, rots Jo, enthousiaste Els, prachtige Modji, Chinese Jeroen, warme Pieter, knappe Marie, onmisbare Leonie, behulpzame An, en alle vrijwilligers van Sfinks Mixed 2013

Abraço

John

Keltoum: Bedankt John voor de mooie tekst. Het was een fijn team om mee samen te werken. Het resultaat van het harde werk kan je hier bekijken: https://www.dewereldmorgen.be/tags/sfinksmixed2013

Hieronder alvast enkele sfeerbeelden van de groep in actie. (Foto’s van Els, Jo en Walter).  

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!