Nieuws, Cultuur, België, Murga, Murginales -

Murginales vrolijken de Sfinks-weide op

De Antwerpse Murgaband 'Murginales' is de oudste in België en misschien wel de meest actieve. Ze luistert allerlei feestelijkheden op met een feestelijk, vrolijk en licht exotisch spektakel van muziek en dans. Ze past wonderwel op Sfinks Mixed door haar aanstekelijke uitbundigheid, de invloeden die ze erfde uit Zuid-Amerika en de meezingbare Vlaamse teksten.

maandag 29 juli 2013 16:35

Murga is een fenomeen dat is overgewaaid uit Uruguay en Argentinië. Oorspronkelijk traden ze op in de carnavalperiode en brachten ze een voorstelling met een thema dat aansloot bij gebeurtenissen van het voorbije jaar. Dit werd dan becommentarieerd of bekritiseerd in hun liederen en speeches, vergelijkbaar met de carnavalsoptocht van Aalst bijvoorbeeld.

Murgagroepen zijn gewoonlijk gekleed in opvallend kleurrijke pakken en hun instrumentarium is afgeleid van de Europese militaire bands.

In België dook de murga een tiental jaar geleden op met een enkel groepje, maar ondertussen kreeg het navolging door tientallen andere murga’s.

Elke Antwerpse wijk heeft wel zijn murga en ook in andere steden zoals Gent, Leuven en Heist-op-den-Berg sloeg het idee aan.

Jaarlijks komen ze samen – ook met andere murgagroepen uit o.a. Italië en Spanje – in een grote parade om te eindigen in een enthousiaste mengelmoes van dansende kleuren.

Helaas werd ook voor de murga’s de subsidiekraan dichtgedraaid. Toch blijven ze zich welgezind met eigen middelen en veel enthousiasme inzetten. Net zoals Sfinks Mixed dus.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!